naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Jandroković: Hrvatska ovu godinu završava s 28 zatvorenih poglavlja

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak 20. prosinca kako očekuje da će Hrvatska 2010. okončati s 28 zatvorenih poglavlja te da će pregovore o ulasku u Europsku uniju završiti u vrijeme mađarskog predsjedanja, odnosno u prvoj polovici iduće godine.  

U ovoj smo godini ostvarili odlučujući napredak kada je u pitanju EU i nadam se da ćemo za dva dana zatvoriti još tri poglavlja tako da ćemo 2010. završiti s 28 zatvorenih poglavlja, što znači da u 2011. imamo samo završni dio i Hrvatska će ostvariti jedan od najvećih uspjeha u svojoj vanjskoj politici - punopravno članstvo u EU, kazao je Jandroković novinarima nakon prijema predsjednika Republike Ive Josipovića u prigodi božićnih i novogodišnjih blagdana u Muzeju suvremene umjetnosti. 

'Očekujem da ćemo završiti pregovore za vrijeme mađarskog predsjedanja, dakle u prvoj polovici 2011. godine. Ulazimo u završnu fazu, više nitko ne osporava to da će Hrvatska biti 28. članica, a sve je bliži konsenzus da će se pregovori završiti u prvoj polovici 2011. godine', rekao je Jandroković. 

Uvjeren je da će Hrvatska uspjeti riješiti sve probleme vezane uz pregovore, pa tako i sva pitanja vezana uz poglavlje 23 (Pravosuđe i temeljna prava).  

'Ona jesu iznimno zahtjevna jer se ne tiču samo ispunjavanja kriterija i usvajanja zakona, već se radi, usudio bih se reći, o promjeni mentalnog sklopa, pogleda na razvoj društva, i vjerujem da Hrvatska ima dovoljno snage što pokazuju i zadnji događaji u 2010. godini', dodao je. 

Jandroković će u srijedu boraviti u Bruxellesu gdje će predvoditi hrvatsko izaslanstvo na međuvladinoj konferenciji o pristupu Hrvatske Europskoj uniji.  

Hina