naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nova pravila o međunarodnim razvodima stupit će na snagu 2012.

Ministri Europske unije dali su u ponedjeljak 20. prosinca konačno zeleno svjetlo novim pravilima o međunarodnim razvodima čime je omogućeno da ona stupe na snagu u većini zemalja članica EU-a polovicom 2012., kazali su dužnosnici.  

Odluka je posljednji korak u pokretanju mehanizma tzv. pojačane suradnje koji omogućuje određenom broju zemalja članica da pokrenu zajedničku inicijativu, iako im se druge ne žele priključiti. One zadržavaju pravo priključiti se kada to žele.

Četrnaest zemalja koje su se priključile inicijativi su Austrija, Belgija, Bugarska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Latvija, Luksemburg, Malta, Portugal, Rumunjska, Slovenija i Španjolska. 

Švedska je blokirala dogovor na razini čitave EU, bojeći se da će pravila ograničiti njezine liberalne zakone o razvodu. 

Kako bi se stvar pokrenula s mrtve točke, nova pravila odnosit će se samo na 14 zemalja EU-a, što će omogućiti Švedskoj i ostalim zemljama koje ne sudjeluju u inicijativi da zadrže svoje sustave. 

EU se već godinama nateže oko pitanja koji pravni sustav treba primijeniti kada se radi o razvodima međunarodnih parova a posebno onda kada par živi u trećoj zemlji.  

Po podacima Europske komisije za 2007., u EU-u je bilo više od milijun razvoda, od kojih je njih 140.000 ili 13 posto imalo 'međunarodni element'.

Slučajevi se često nađu u poteškoćama jer suci oklijevaju oko pitanja koji pravni sustav primijeniti: onaj muža, žene, zemlje u kojoj je sklopljen brak ili zadnje zemlje u kojoj je par imao prebivalište. 

Nova pravila trebala bi dati jasne smjernice o tom pitanju, a međunarodni parovi trebali bi se dogovoriti koji pravni sustav primijeniti ili ostaviti sucima da to učine umjesto njih. 

Primjerice francusko-talijanski bračni par koji živi u Njemačkoj moći će birati između tri zakonodavstva - njemačkog, francuskog i talijanskog. 

Novi propisi sadržavaju i odredbe koje ograničavaju mogućnost izbora najpovoljnijeg zakonodavstva, štiteći pritom slabije partnere u brakorazvodnim parnicama.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: European Commission proposals to bring legal certainty to couples in cross-border marriages approved by EU ministers