naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Kina poduzima 'konkretne korake' da pomogne zemljama EU oko dužničke krize - dužnosnik

Kina će poduzeti konkretne korake kako bi pomogla nekim zemljama članicama EU-a u dužničkoj krizi, kazao je u utorak 21. prosinca potpredsjednik vlade Wang Qishan.  

Kina podržava stabilizirajuće mjere koje poduzima Europska unija i nastavit će pomagati nekim državama članicama tijekom dužničke krize, rekao je Wang u govoru tijekom gospodarskog i trgovinskog dijaloga na visokoj razini između Kine i EU-a u Pekingu. 

'Kina i EU trebaju imati povjerenja i poboljšati suradnju u cilju robusnog, održivog i uravnoteženog rasta', rekao je. 

Globalnom gospodarstvu nedostaje povjerenja, uz slabu potražnju, prekomjernu likvidnost i previranja na financijskim tržištima, istaknuo je. 

Zbog takvog kompliciranog scenarija Kina će nastaviti sa svojom 'razboritom monetarnom politikom kako bi održala stabilan i relativno brz gospodarski rast', rekao je Wang. 

Dvije strane raspravljat će u utorak o pristupu tržištu, investicijama, inovacijama i suradnji na području carina na trećem godišnjem gospodarskom i trgovinskom dijalogu na visokoj razini.

Europska unija je vodeći trgovinski partner Kine, dok je Kina drugo najveće tržište EU-a. 

Vrijednost bilateralne trgovine porasla je od siječnja do studenog za 33 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 434 milijarde dolara, rekao je Wang. 

Premijer Wen Jiabao obećao je u listopadu da će Kina podržati stabilan euro i da ne planira prodavati obveznice članice eurozone. 

Dužnosnici su kazali da je Kina također obećala prošlog tjedna financijski podržati Portugal. 

Europsku komisiju su na razgovorima u utorak zastupali potpredsjednik Joaquin Almunia, koji je zadužen za zaštitu tržišnog natjecanja, te povjerenik za trgovinu Karel De Gucht i povjerenik za gospodarsku i monetarnu politiku Olli Rehn.

Hina