naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatskim gradovima sredstva iz programa IPA za poslovnu infrastrukturu

Vukovar, Lovas, Ilok, Pleternica, Nova Gradiška i Vodice postali su korisnici 3,74 milijuna eura iz IPA-ina pretpristupnog programa pomoći EU - Regionalna konkurentnost za projekte izgradnje poslovne infrastrukture - za jačanje malog i srednjeg poduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta na tim područjima, priopćila je u utorak 21. prosinca hrvatska Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a.

Agencija je od 9. do 17. prosinca potpisala s tim gradovima i općinama šest ugovora ukupno vrijednih 5,07 milijuna eura, od čega 3,74 milijuna sufinancira EU preko IPA IIIc komponente - Regionalna konkurentnost.  

Novac je dodijeljen u sklopu prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru sheme dodjele nepovratnih sredstava za izgradnju poslovne infrastrukture, navodi se u priopćenju. 

Projekt grada Vukovara odnosi se na razvoj novoga turističkog proizvoda 'Eko-etno centar Adica' u ukupnoj vrijednosti 781.777,5 eura.  

U općini Lovas riječ je o izgradnji regionalnoga poslovno-potpornog centra za promicanje poslovnih aktivnosti u ukupnoj vrijednosti 543.229,25 eura.  

Grad Ilok dobio je novac za Centar posjetitelja Srijem u ukupnoj vrijednosti 475.497,18 eura.

Po projektu grada Nove Gradiške promiče se razvoj poduzetništva utemeljena na izumima, znanju i tehnologiji u ukupnoj vrijednosti 1,146.591,93 eura. 

Grad Vodice pomoć je dobio za dovršenje Memorijalnog centra Fausta Vrančića u ukupnoj vrijednosti 1,306.477,95 eura.  

Grad Pleternica će dobivenim novcem graditi tehnološko-inovacijski centar s inkubatorom za razvoj ruralnog gospodarstva i poduzetništva u ukupnoj vrijednosti 830.865,70 eura. 

Po priopćenju, cilj sheme dodjele nepovratnih sredstava za izgradnju poslovne infrastrukture jest ulaganje u razvoj nove i postojeće infrastrukture u poslovnim zonama, razvoj novih i postojećih poslovnih inkubatora i ostalih subjekata za pružanje potpore malom i srednjem poduzetništvu te ulaganje u razvoj javne turističke infrastrukture.  

Sve će to pridonijeti razvoju i jačanju malog i srednjeg poduzetništva te otvaranju novih radnih mjesta, posebice u slabije razvijenim područjima, kaže se u priopćenju. 

U Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a u tijeku je postupak odabira projektnih prijedloga primljenih u okviru drugog poziva za dodjelu nepovratnih sredstava za razvoj poslovne infrastrukture, u sklopu kojeg je na raspolaganju 15,21 milijun eura. Potpisivanje ugovora očekuje se u prvoj polovici iduće godine, navodi se u priopćenju agencije. 

Hina