naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Tržišta pretjeruju s pesimizmom glede Portugala i Španjolske - Rehn

Financijska tržišta podcjenjuju sposobnost Portugala i Španjolske da se nose s dugom i da potaknu gospodarski rast, izjavio je u četvrtak 23. prosinca europski povjerenik za gospodarsku i monetarnu politiku Olli Rehn.  

U intervjuu za finski dnevni list Helsingin Sanomat Rehn je naglasio kako eurozona ima sredstava da ograniči širenje dužničke krize, zbog koje su dosad već dvije njezine članice, Grčka i Irska, bile prisiljene zatražiti višemilijunske pakete pomoći. 

Nakon što je EU prošli mjesec dogovorio 85 milijardi eura vrijedan paket pomoći za Irsku, pozornost ulagača preusmjerila se na Portugal i Španjolsku, koje zbog rastuće zaduženosti i slabih prognoza rasta doživljavaju kao nove slabe karike 16-člane eurozone. 

'Sagledaju li se sve činjenice, sposobnost Španjolske i Portugala da izađu na kraj sa svojim državnim dugovima i stimuliraju gospodarski rast daleko je bolja nego što to tržišta sada misle', kazao je Rehn. 

Otklonivši špekulacije o mogućem rasapu eurozone ili povlačenju nekih zemalja iz zone jedinstvene europske valute, Rehn je upozorio kako tako nešto uopće nije predmetom političkih rasprava. 'Špekulacije o raspadu eurozone nisu se ni na koji način odrazile na praktične procese donošenja odluka i političke rasprave'. 

Euro se ovaj tjedan našao pod pritiscima na valutnim tržištima nakon što je agencija Moody's u utorak upozorila na moguće smanjenje rejtinga Portugalu za jednu do dvije razine zbog slabih prognoza rasta i visokih troškova zaduživanja. 

Hina