naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija najavljuje strožu regulaciju tržišta ugljika u EU

Europska komisija priprema strože propise za europsko tržište ugljika (ETS) ne bi li suzbila prijevare i zlouporabe koje su uzrokovale štetu od nekoliko milijarda eura, pišu europski mediji.  

Od 2005. 10.000 velikih tvornica u EU obvezno je kupovati i prodavati dopusnice za emisiju ugljičnog dioksida. Tzv. 'shema za trgovinu emisijama' (ETS) omogućuje tvrtkama koje nadmaše svoje kvote da kupuju dopusnice od onih 'zelenijih'. 

No nekoliko zemalja u početnoj je fazi provedbe ETS izdalo prevelik broj dopusnica, srušivši cijene ugljika i potkopavši vjerodostojnost sheme, zbog čega EU razmatra uvođenje strožih propisa. 

Vrijednost tržišta ugljika 2007. procjenjivala se na 28 milijarda eura. 

Europol je u prosincu objavio da je u zadnjih 18 mjeseci ETS zbog kriminalnih djelatnosti izgubio gotovo pet milijarda eura, upozorivši da je u nekim zemljama do 90 posto tržišta bilo lažno. 

Otkriveni su slučajevi prijevara s PDV-om, cyber-kriminala i čak recikliranja dopusnica, primjerice u Mađarskoj koja je preprodala već iskorištene dopusnice. 

Europska povjerenica za klimu Connie Hedegaard objasnila je da je 'tržište ugljika toliko naraslo da je potencijalna meta prijevara'. 

'Kako tržište sazrijeva i raste, ključno je da i dalje bude pod primjerenim i učinkovitim regulatornim nadzorom', istaknula je. 

Energetska novinska agencija ICIS Heren objavila je prije tjedan dana da je s rumunjskog računa ukradeno 1,6 milijuna europskih dopusnica, a Holcim, pokradeni proizvođač cementa, objavio je da ih je povratio 0,6 milijuna. 

Osim toga, nekoliko registara za emisije u Velikoj Britaniji naglo je zatvoreno 11. i 12. prosinca pošto su ih nacionalne sigurnosne agencije upozorile da im prijeti napad. 

Britanska Agencija za ozbiljan organizirani kriminal (SOCA) objavila je da surađuje s 'nizom nacionalnih i međunarodnih partnera u razmjeni informacija i podizanju svijesti o mogućim kriminalnim prijetanjama ETS-u'. 

Jedna od najvećih prijevara u ETS-u otkrivena je 2009., kad je skupina prevaranata kupovala dopusnice za emisiju ugljika u jednoj zemlji bez PDV-a i prodavala ih u drugoj s dodanim PDV-om. Nakon toga bi nestali ne plativši porez. 

Europska komisija pokrenut će u početku 2011. javne rasprave na internetu i temeljito istraživanje tog problema, a nove zakonske mjere moguće su do kraja 2011.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Brussels gets tough with carbon crime