naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Srednja Europa različitim ritmom napreduje prema euru

U trenutku kad Estonija ponosno uvodi euro, oduševljenje većine ostalih kandidata smanjilo se zbog krize u zoni eura - Poljaci ne kane uvesti zajedničku europsku valutu prije 2015., a Česi još četiri godine ne planiraju odrediti ni mogući nadnevak njezina uvođenja.  

Sve nove članice EU-a, koje su u EU ušle 2004. i 2007., obvezale su se uvesti euro kad ispune uvjete. No svjetska gospodarska kriza udaljila ih je od traženih kriterija i prisilila da odrede druge prioritete. 

Nakon Slovenije 2007., Cipra i Malte 2008. te Slovačke 2009., euro 1. siječnja uvodi Estonija.

Češka se svjesno svrstala na sam kraj popisa mogućih kandidata. Češki premijer Petr Nečas, na vlasti od srpnja, rekao je da ne planira čak ni odrediti datum uvođenja eura prije kraja svojega četverogodišnjeg mandata.  

Češki euroskeptični predsjednik Vaclav Klaus zatražio je pak od vlade da pregovara s Bruxellesom o pravu na izuzeće od uvođenja eura, a ukidanju nacionalne valute protivi se i 55 posto Čeha. 

Isto je i u Mađarskoj. Premijer Viktor Obran ocijenio je da zbog stanja mađarskih javnih financija uvođenje eura nije više aktualno. Mađarska je 2008. jedva izbjegla bankrot zahvaljujući međunarodnoj pomoći od 20 milijarda eura. Uvela je mjere štednje, no javni dug joj je i dalje gotovo 80 posto BDP-a. 

Poljska, najveće gospodarstvo u regiji i jedina članica EU-a koja je 2009. ostvarila rast, ne predviđa uvođenje eura prije 2015. Poljski ministar financija nedavno je upozorio da će taj 'put biti dug'. 

Rumunjski predsjednik Traian Basescu ne isključuje da njegova zemlja uvede euro kasnije od predviđena nadnevka, 1. siječnja 2015., kako bi se bolje pripremila i izbjegla grčki scenarij. 

Bugarska je s druge strane odlučna uvesti euro 'što je moguće brže', rekao je bugarski ministar financija Simeon Džankov. Priznao je ipak da ulazak Bugarske u Europski tečajni mehanizam II (ERM II), čekaonicu za euro, ne očekuje prije kraja 2011., što bi odgodilo nadnevak ulaska i nakon 2013. 

Uvođenje eura u Estoniji potaknulo je, međutim, njezine baltičke susjede. 

'Svaki ulagač koji će odlučivati o ulaganju svojeg novca (u neku baltičku zemlju) izabrat će mjesto u kojem već postoji euro', rekao je guverner latvijske središnje banke Ilmars Rimsevics. To 'za Latviju pojednostavnjuje stvari: ući što je moguće prije', rekao je gospodarski analitičar u Rigi Morten Hansen. 

Litva također ne želi kasniti. 'Godina 2014. naš je strateški cilj', rekao je glasnogovornik premijera Andriusa Kubiliusa, Virgis Valentinavicius. 

Hina