naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Reforme upravljanja eurozonom nisu dovoljno sveobuhvatne - dužnosnik ECB-a

Najnovije reforme upravljanja gospodarstvom eurozone nisu dovoljno dalekosežne, tvrdi član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Yves Mersch.  

'Nedavni europski prijedlozi reforme upravljanja gospodarstvom zone jedinstvene valute doduše idu u pravom smjeru, no nisu dovoljno ambiciozni kako bi se osiguralo zdravo i učinkovito funkcioniranje monetarne unije', upozorio je u utorak 28. prosinca Mersch, koji je ujedno i guverner središnje banke Luksemburga. 

Kao prvo bi, smatra on, trebalo ubrzati aktiviranje procedura vezanih uz prekomjerne manjkove zemalja eurozone, te uvoditi sankcije u ranoj fazi, praktički kvaziautomatski. Kao drugo, dodaje, potrebno je posvetiti veću pozornost razinama zaduženosti zemalja članica. 

Dužnička kriza koja je zahvatila eurozonu rezultat je činjenice da njezine zemlje članice nisu bile u stanju na odgovarajući način pratiti gospodarske politike ostalih članica, tvrdi Mersch, te predlaže uvođenje odgovarajućih procedura kako bi se taj nedostatak ispravio. 

'Osim tih novih mehanizama, koje bi se svakako trebale aktivirati isključivo u izvanrednim okolnostima te pod strogim uvjetima, ključno je da zemlje iz ove krize nešto i nauče, te intenziviraju svoja nastojanja usmjerena na konsolidaciju svojih financija', zaključio je Mersch. 

Hina