naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Spindelegger: Hrvatska bi mogla postati članicom EU-a potkraj 2012. ili u početku 2013.

Hrvatska bi uz najveće moguće napore mogla završiti pristupne pregovore s Europskom unijom polovicom sljedeće godine, a članicom postati potkraj 2012. ili u početku 2013., rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger u intervjuu austrijskom poslovnom listu Wirtschaftsblattu objavljenu u utorak 28. prosinca.  

Spindelegger je rekao kako smatra realnim da Hrvatska pristupne pregovore završi za mađarskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici 2011.  

'Mislim da se pristupni pregovori uz maksimalne napore hrvatske vlade mogu dovršiti polovicom sljedeće godine. Tada je na potezu Europski parlament. Postupak ratifikacije može početi najkasnije 2012., a Hrvatska bi u najboljem slučaju mogla postati članicom EU-a potkraj 2012. ili u početku 2013.', rekao je Spindelegger. 

Austrijski ministar je kazao kako je preostalo još nekoliko odlučujućih pitanja u pregovorima.  

'Reforma pravosuđa je važno pitanje i tu su još potrebni krupni koraci. Pitanje privatizacije brodogradilišta također još nije sasvim riješeno. Potrebno je nastaviti borbu protiv organiziranog kriminala u obliku korupcije. To su velike zapreke u pristupu', rekao je Spindelegger.  

Hina