naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Na europsko tržište uskoro dolaze univerzalni punjači za mobitele

Europska komisija objavila je u srijedu 29. prosinca da su europska tijela za normizaciju izradila usklađene standarde za proizvodnju univerzalnih punjača za različite marke mobitela, što će omogućiti da se takvi punjači pojave na tržištu već u prvim mjesecima sljedeće godine.  

'Vrlo sam zadovoljan što su europska tijela za normizaciju u kratkom vremenu ispunila naš zahtjev da izrade usklađene tehničke standarde potrebne za proizvodnju univerzalnog punjača za mobilne telefone. Sada je na industriji da ispuni svoje obećanje o prodaji mobitela kompatibilnih s novim punjačem. Univerzalni punjač potrošačima će olakšati život, smanjiti količinu otpada i biti od koristi poslovnom sektoru', izjavio je povjerenik Europske komisije za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani. 

Univerzalni punjač služit će samo za mobitele koji se mogu spajati na internet jer će oni u sljedeće dvije godine biti najzastupljeniji na tržištu. 

Komisija očekuje da će se prvi univerzalni punjači pojaviti na tržištu u prvim mjesecima sljedeće godine. 

Nekompatibilnost punjača za mobilne telefone veliki je problem za korisnike, ali je i veliki ekološki problem. Svaki korisnik koji želi promijeniti mobitel s novim aparatom dobiva i punjač iako je stari još u dobrom stanju. Komisija je zato pozvala proizvođače da se dogovore o tehničkom rješenju koje će omogućiti uporabu univerzalnog punjača za različite marke mobitela. 

U lipnju 2009. godine 14 proizvođača - Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL) - potpisalo je sporazum kojim su se obvezali da će osigurati kompatibilnost tzv. 'smart mobitela'. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission welcomes new EU standards for common mobile phone charger