naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Estonija uvodi euro unatoč krizi u eurozoni

Estonija se priprema za uvođenje eura 1. siječnja 2011., što bi trebalo dati nov zamah njezinu gospodarstvu i potaknuti zapošljavanje.  

Ta baltička zemlja s 1,3 milijuna stanovnika, koja je ušla u EU 2004., postat će 17. članicom eurozone. Bit će treća od bivših komunističkih zemalja koje su uvele zajedničku europsku valutu, nakon Slovenije 2007. i Slovačke 2009. 

Većina Estonaca podupire uvođenje eura koji će zamijeniti krunu, nacionalnu valutu uvedenu nakon sovjetskog rublja 1992., nakon pedesetogodišnje prevlasti Moskve. 

Po ispitivanju javnog mnijenja provedenu prošli tjedan za estonsku vladu, uvođenje eura podupire 52 posto Estonaca i protivi ih se 39 posto, dok je neovisno ispitivanje pokazalo da ga podupire 49 posto Estonaca, a protiv je 43 posto. 

Poznata po svojoj proračunskoj disciplini prije svjetske krize, estonska vlada desnog centra ističe da će uvođenje eura biti korisno i da je razumljiv korak za maleno estonsko gospodarstvo otvoreno svijetu. 

'Međunarodni monetarni fond (MMF) smatra da bi uvođenje eura trebalo ubrzati gospodarski rast između 0,15 i 1 posto na godinu u idućih dvadeset godina', rekao je estonski ministar gospodarstva Juhan Parts. 

Estonski premijer Andrus Ansip kazao je da će uvođenje eura 'donijeti stabilnost i prekinuti nagađanja o devalvaciji krune'. 

Prozvana 'baltičkim tigrom' zbog brzog prijelaza s centraliziranog gospodarstva na tržišno i dojmljiva rasta, Estonija je pokušala uvesti euro 2007., no nije uspjela zbog previsoke inflacije. 

Potom ju je punom snagom pogodila gospodarska kriza. Pad estonskog gospodarstva 2009. od 14,1 posto jedan od najviših na svijetu. 

Ove godine estonski bi BDP trebao rasti za 2,5, a 2011. - 3,9 posto. Javni deficit 2009. bio je 1,7 posto BDP-a, ove bi se godine trebao smanjiti na 1,3, a 2011. popeti na 1,6 posto BDP-a.  

Inflacija se za ovu godinu procjenjuje na 2,7 posto, a javni dug na 7,2 posto BDP-a. Ove se godine očekuje rast estonskog duga na 8 posto BDP-a, a 2011. na 12,8 posto. 

Hina