naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Glavni ekonomist MMF-a poziva i druge europske države da zatraže pomoć

Glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Olivier Blanchard ocijenio je u četvrtak 30. prosinca da bi i drugim europskim državama osim Grčke moglo biti u interesu da im u smanjenju javnog duga pomognu MMF i Europska unija.  

Blanchard pritom nije izravno spomenuo niti jednu državu. 'Mogu li države postići održive javne financije? Mogu', rekao je Blanchard, govoreći o proračunskim problemima europskih država za interni časopis MMF-a 'IMFSurvey Magazine'. 

'Mogu li to učiniti same? U potpunosti shvaćam oklijevanje država da zatraže zajednički program Europske unije i MMF-a. No takvi programi mogu pomoći', dodao je. Po Blanchardu, financijska pomoć MMF-a i EU-a pridonosi cilju srednjoročnog smanjenja duga na dva načina. 

'Kao prvo, određujući gornju granicu kamata pod kojima države mogu posuđivati novac, programi eliminiraju rizik (...) da ulagači, imali oni krivo ili pravo, traže visoke kamate, što državama onemogućava vraćanje duga i time ostvaruje strahove ulagača', objasnio je. 

'Drugo, čak i ako programi ne traže više nego što je sama država planirala učiniti, oni jačaju vjerodostojnost tih obveza i vraćaju povjerenje tržištima', dodao je. Proteklu godinu obilježili su zajednički planovi pomoći EU-a i MMF-a dvjema članicama eurozone - Grčkoj u svibnju, koja će kroz tri godine dobiti 110 milijarda eura, i Irskoj u studenome, koja će dobiti 85 milijarda eura također kroz tri godine. 

Portugal, kojeg se često spominje među državama koje imaju najviše problema, poručio je u četvrtak kako vjeruje da će moći i bez te pomoći. 'Portugalska vlada (...) vjeruje u sposobnost portugalskog gospodarstva da se suoči s aktualnom situacijom', rekao je glasnogovornik portugalske vlade Pedro Silva Pereira. 

Blanchard smatra da nije vjerojatno da gospodarski rast sam po sebi kratkoročno omogući rješenje proračunskih problema razvijenih država. 'Gospodarski oporavak u dvije brzine, spor u razvijenim državama i brz u državama u razvoju, je zapanjujuć i njegove karakteristike sve su zanimljivije. One će vjerojatno prevladavati u 2011. i poslije', ocijenio je. 

U 'mnogim' razvijenim državama, 'tržišta još uvijek nisu uvjerena da su banke doista zdrave', rekao je. 

'Dodajte tomu potrebu ispravljanja pogrešaka prošlosti, bila to premala štednja ili prevelika ulaganja u nekretnine, i rezultat je spor oporavak, jedva dovoljan za smanjenje nezaposlenosti. To je bolno, ali ne čudi', upozorio je. 

'Nema sumnje da je određen broj europskih država suočen s dugom i teškom makroekonomskom prilagodbom. U većini slučajeva to bi ionako trebalo učiniti, sa svjetskom krizom ili bez nje. Kriza to čini samo težim', rekao je. 

Hina