naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Velike tvrtke u EU traže uvođenje sankcija protiv Mađarske zbog izvanrednog poreza

Trinaest vodećih europskih kompanija pozvalo je Europsku uniju da Mađarskoj uvede sankcije zbog mjera kojima se narušava slobodno tržišno natjecanje, prenosi u nedjelju 2. siječnja njemački list Die Welt.  

U pismu na pet stranica, upućenom sredinom prosinca predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu, čelnici kompanija kritiziraju Mađarsku, koja je 1. siječnja preuzela šestomjesečno rotiraujuće predsjedanje EU-om, zbog uvođenja izvanrednih poreza, objavljeno je na internetskoj stranici toga lista. 

Među kompanijama koje su poslale pismo su energetske grupe, uključujući njemački RWE i E.on, češki ČEZ i austrijski OMV, kao i nizozemske financijske grupe ING i Aegon, francuski osiguravatelj Axa i njemački Deutsche Telekom. 

U pismu navodno traže od Europske komisije da pojača pritisak na mađarsku vlada da odustane od uvođenja nepravednih financijskih teških nameta, koji su po pisanju toga lista lani DT-ovu mađarsku podružnicu Magyar Telekom stajale oko 100 milijuna eura u izvanrednim porezima. 

Mađarska vlada ostvaruje 1,3 milijardi eura dodatnih prihoda temeljem novog posebnog poreza za velike kompanije, ističu dalje te tvrtke. 

Njemački ministar gospodarstva Rainer Bruederle također je kritizirao navedeni porez u razgovoru za njemački list Sueddeutsche Zeitung u izdanju od ponedjeljka.  

'Porezi koji prekomjerno pogađaju strane kompanije u osnovi predstavljaju problem za unutarnje tržište EU-a', kazao je Bruederle, dodajući kako će o tome pitanju razgovarati na sastanku s mađarskim kolegom Tamašom Fellegijem zakazanim za drugu polovinu mjeseca. 

Kako nadalje piše taj list, glasnogovornica EK potvrdila je da se velika pozornost pridaje navedenom pitanju, te da bi se vlada u Budimpešti mogla suočiti s formalnim procedurama ako se utvrdi da navedeni porez nije u skladu s propisima EU-a.  

Hina