naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Schengen: Bukurešt poziva na 'poštivanje pravila igre'

Rumunjska neće prihvatiti namjeru Pariza i Berlina da 'promijene pravila igre' u vezi sa svojim ulaskom u Schengenski prostor, kazao je u ponedjeljak 3. siječnja u intervjuu rumunjski ministar vanjskih poslova Teodor Baconschi.  

'Bilo bi nekorektno prihvatiti da dvije zemlje, bez obzira na to o kojima je riječ, naprave presedan i promijene pravila igre', rekao je Baconschi za list Adevarul. 

'Nastavit ćemo braniti svoje načelno stajalište, po kojem treba poštovati pravila koja su se primjenjivala za vrijeme prijašnjih proširenja Schengenskog prostora', istaknuo je, dodavši da je Bukurešt ispunio sve tehničke uvjete da bi se u ožujku ove godine priključio Schengenu. 

Njemački i francuski ministar vanjskih poslova Thomas de Maiziere i Brice Hortefeux potkraj prosinca izvijestili su u pismu Europsku komisiju o svojoj odluci da spriječe uzalak Rumunjske i Bugarske u Schengen sve dok te dvije zemlje 'bitno ne uznapreduju u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala'. 

Bukurešt odbija svaku povezanost pitanja ulaska u Schengen i sustava za nadzor koji se primjenjuje nad Bugarskom i Rumunjskom u područjima pravosuđa i borbe protiv korupcije. 

Taj sustav, uspostavljen tijekom ulaska Bugarske i Rumunjske u EU u siječnju 2007., posto je 'zapreka' ili 'izgovor da se vrši pritisak u drugim područjima', ocijenio je ministar. 

On nije isključio mogućnost da će Rumunjska tražiti primjenu istih pravila kad se članice EU-a bude očitovale o ulasku Hrvatske u EU. 

'Mi podupiremo proširenje EU-a na zapadni Balkan', ali, u slučaju Hrvatske, 'ne možemo prihvatiti da se to dogodi bez sustava za nadzor, ako se primjenjuje na nas', istaknuo je rumunjski ministar.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Romania wants Croatia to pay for Schengen setback