naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Turku i Tallinn bore se za očuvanje Baltičkog mora

Finski grad Turku i Tallinn u Estoniji, europske prijestolnice kulture 2011., odlučili su surađivati kako bi privukli pozornost europske javnosti na loše ekološko stanje Baltičkog mora, pišu europski mediji.  

Turku i Tallinn pripremili su desetak zajedničkih projekata, a osobito žele europsku javnost upozoriti na stanje Baltičkog mora. 

Baltičko je more već desetljećima izvrgnuto velikom onečišćenju neprerađenim otpadnim vodama i raznim kemikalijama, što uzrokuje bujanje alga koje guše život u moru. 

Među planiranim zajedničkim projektima dvaju gradova nalazi se projekt 'Noć drevnih lomača' u kolovozu. Njime se želi okupiti ljude oko lanca lomača uz obećanje konkretnih mjera za očuvanje i zaštitu Baltičkog mora. 

U tim krajevima postoji tradicija paljenja lomača zadnje subote u kolovozu kao oproštaj od ljeta, a u drevna vremena lomače duž obale služile su i za sporazumijevanje, primjerice kao upozorenje na opasnost. 

Osim u ekološkim projektima dva će grada surađivat i u razvoju turizma, a neke turističke agencije pripremile su pakete s kulturnim programima u oba grada. 

Dva grada zajedno će organizirati i dodjelu nagrada za studente modnog dizajna. 

Među ostalim, liječnici u Turkuu podijelit će više od 5000 'kulturnih recepata', odnosno besplatnih ulaznica za kulturne događaje u gradu budući da se održavaju pod sloganom 'Kultura čini dobro'. 

Tallinnov slogan su 'Obalne priče' s obzirom na njegovu lokaciju. Organizatori žele povezati more s gradom i istaknuti važnost njegove luke za Estoniju. 

Do 1991. i kraja sovjetske vladavine Estonijom, tallinnske su obale bile vojna zona u koju građani nisu smjeli ulaziti. 

Proračun Turkua za te projekte iznosi gotovo 50 milijuna, a Tallinna 16 milijuna eura.  

Nakon Turkua i Tallinna 2011., sljedeći gradovi kulture su portugalski Guimaraes i Maribor (2012.), Marseille i slovačke Košice (2013.), Umea u Švedskoj i latvijska Riga (2014.), te 2015. Mons (Belgija) i Plzen u Češkoj. 

 

Više o tome:

EurActiv: 2011 European Capitals of Culture join forces to save Baltic Sea