naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bugarska i Rumunjska neće u Schengenski prostor u ožujku

Bugarska i Rumunjska neće ući u Schengenski prostor potkraj ožujka, kako su planirale, jer su izvješća o nadzoru njihovih granica 'negativna', kazali su u petak 7. siječnja europski diplomati u Bruxellesu.  

Odluka je trebala biti donesena na sastanku ministara unutarnjih poslova EU-a 24. veljače. 

No 'pristup u ožujku je otpao. Neće biti donesena nikakva odluka jer je izvješće o procjeni bugarskog nadzora granice s Turskom negativno. Dakle, bez Bugarske ne može biti primljena ni Rumunjska', rekao je diplomat koji je želio ostati neimenovan. 

Mađarsko predsjedništvo EU-a može odlučiti da to pitanje uvrsti u dnevni red sastanka 24. veljače, no 'odluka će biti negativna', dodao je drugi diplomat. 

Francuska i Njemačka smatraju da bi bilo 'preuranjeno' odobriti ulazak tih dviju zemalja u Schengenski prostor zbog korupcije i organiziranog kriminala i u tome 'nisu jedine'. 'Desetak vlada EU-a dijeli to mišljenje', rekao je taj diplomat. 

To bi pitanje 'moglo biti' spomenuto na neslužbenom sastanku ministara unutarnjih poslova 20. i 21. siječnja u Budimpešti, ali 'nije na dnevnom redu' i ministri najsuzdržanijih zemalja smatraju da to 'nije odgovarajući okvir', objašnjavaju diplomati. 

Bugarski i rumunjski dužnosnici, čini se, prihvatili su to izvješće, premda loše, i sada očekuju ulazak u Schengenski prostor u listopadu 2011. 

Diplomati podsjećaju da je Njemačka tri puta spriječila ulazak Grčke u Schengenski prostor. 

Schengenski prostor ima 25 članica. Nisu mu pristupile samo Velika Britanija i Irska, a jesu članice Europskoga gospodarskog prostora (EEA) Švicarska, Norveška i Island. Pristup traži i Cipar.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Romania waves the white flag in Schengen battle