naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Portugal pod pritiskom da zatraži pomoć EU-a i MMF-a

Njemačka, Francuska i druge zemlje eurozone pojačavaju pritisak na Portugal da zatraži financijsku pomoć Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi se stalo na kraj širenju dužničke krize u tom bloku, tvrdi jedan visoki dužnosnik iz eurozone.  

Kako tvrdi taj izvor, zasad nisu pokrenute nikakve službene rasprave, no od srpnja se nekoliko puta preliminarno razgovaralo o mogućnosti obraćanja Portugala za pomoć ako njegovi troškovi financiranja na tržištu postanu previsoki. 

Prema njegovim riječima, jačaju pritisci i iz Eurogrupe, koja okuplja ministre financija eurozone.

'Francuska i Njemačka su u ime Eurogrupe signalizirale da bi Portugal trebao što prije zatražiti pomoć', kazao je taj izvor, naglasivši kako slična stajališta zastupaju i Finska i Nizozemska. 

Njemačka opovrgava te tvrdnje. 'Guranje Portugala da zatraži pomoć nije strategija njemačke vlade', kazao je glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel Steffen Seibert. 

Glasnogovornik portugalske vlade u nedjelju je također zanijekao napise u jednom njemačkom listu da Berlin i Pariz podvrgavaju pritisku vladu u Lisabonu da zatraži paket pomoći EU-a i MMF-a.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Core EU states put squeeze on Portugal to accept bail-out