naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europa mora učiniti više za euro - portugalski ministar

Portugal ne treba paket pomoći, međutim europski partneri ne čine dovoljno da zaštite euro od dužničke krize, kazali su u utorak 11. siječnja najviši dužnosnici te dugovima pritisnute zemlje.  

Priznavši da se portugalski problemi nastavljaju unatoč vladinim naporima da obnovi povjerenje tržišta, ministar financija Fernando Teixeira dos Santos kazao je za radijsku postaju TSF: 'Mi radimo svoj posao. Očito, Europa se ne radi svoj posao kako bi obranila stabilnosti eura'. Nije želio ulaziti u detalje. 

Premijer Jose Socrates rekao je u odvojenom istupu da Portugal napreduje u smanjenju proračunskog manjka. 

Preliminarni podaci pokazuju da će prošlogodišnji proračunski manjak biti još od manji od ciljanih 7,3 posto BDP-a , rekao je, dodavši da će to smanjenje biti među najoštrijima u 17-članoj eurozoni. 

'Vlada radi svoj posao i radi ga dobro,' rekao je Socrates na konferenciji za novinare. 'Htio bih ponovo naglasiti da Portugal neće tražiti nikakvu financijsku pomoć iz jednostavnog razloga što mu nije potrebna.' 

Kazao je da će vlada nastaviti provoditi program štednje, uključujući rezanja plaća i povećanje poreza, kako bi manjak u ovoj godini srezala na 4,6 posto. 

Za Portugal će u kratkoročnoj perspektivi biti ključna aukcija trogodišnjih i devetogodišnjih obveznica, kojom vlada u srijedu planira prikupiti 1,25 milijardi eura.  

Portugal ove godine mora na tržištima prikupiti 20 milijardi eura za potrebe financiranja proračuna.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Portugal given lifeline ahead of 'Battle of Spain'