naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU razmišlja o povećanju vrijednosti EFSF-a

Europski povjerenik za monetarnu politiku Olli Rehn zatražio je da se povećaju zajmodavni kapaciteti europskog kriznog fonda, s obzirom na pojačane bojazni da bi se mogli pokazati nedostatnima ako pomoć zatraže Španjolska ili Belgija.  

'Moramo razmotriti sve opcije vezane uz veličinu i doseg naših financijskih mehanizama zaštite, i to ne samo za one postojeće već i za trajni Europski stabilizacijski fond (EFSF)', upozorio je Rehn u autorskom članku objavljenom u izdanju lista Financial Times od srijede 12. siječnja. 

Njegovim je komentarima prethodio sastanak predstavnika zemalja članica u Bruxellesu na kojemu se raspravljalo o prijedlozima povećanja raspoloživih zajmodavnih kapaciteta toga fonda uoči sastanka europskih ministara financija idući tjedan. 

Njegova je zacrtana vrijednost 440 milijardi eura ali s obzirom na to da sve više zemalja prelazi iz redova financijera među tražitelje pomoći, njegovi stvarni kapaciteti trenutno ne premašuju 250 milijardi eura. 

Neke vlade zagovaraju povećanje tih kapaciteta na planiranih 440 milijardi eura, a neke predlažu i da se njihova vrijednost udvostruči. To bi zahtijevalo dodatna jamstva zemalja eurozone u sve nepouzdanijim prilikama, i to posebno Njemačke i Francuske. 

Na skupu u utorak nije donesena nikakva konkretna odluka jer se očekuje sastanak ministara financija koji će biti održan početkom idućeg tjedna. 

Rehn je također upozorio da sve dosad provedene mjere proračunske štednje europskih vlada nisu dostatne. 'Njihova primjena nije dovoljno ambiciozna a i rokovi su predugački. To se svakako mora promijeniti', kazao je. Europa mora provesti strukturne reforme kako bi se dužnička kriza privela kraju ove godine, naglasio je. 

Zatražio je izmjene poreznih i sustava socijalne skrbi, te reformu tržišta rada i mirovinskih sustava, ublažavanje regulative za poslovanje kompanija i veća ulaganja u inovacije.  

'Potreban je sveobuhvatni odgovor čitave Europske unije kao i provedba hrabrih fiskalnih i strukturnih mjera u svim zemljama članicama', naglasio je.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: EU considers increase of bail-out fund, as debt crisis rumbles on