naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Započeo novi sustav koordinacije europske fiskalne politike

Europska komisija u srijedu 13. siječnja je objavila prvi godišnji pregled gospodarskog rasta, što predstavlja početak primjene 'europskog semestra', nove inicijative za koordinaciju makroekonomskih i fiskalnih politika koju mnogi ocjenjuju mini-revolucijom u europskim integracijama.  

Novi sustav pod nazivom 'europski semestar' podrazumijeva da zemlje članice Europskoj komisiji na početku svake godine dostavljaju planove za državni proračun kako bi ih Komisija ocijenila prije nego što budu usvojeni u nacionalnim parlamentima.  

To je novi instrument nadzora i koordinacije gospodarskih i fiskalnih politika zemalja članica koji bi Komisiji trebao omogućiti da na vrijeme upozori zemlje članice na moguće krize. 

'Iskreno vjerujem da smo današnjim prihvaćenjem godišnjeg pregleda gospodarskog rasta pokrenuli novu fazu u europskim integracijama. Europski semestar koji započinje danas u samom je središtu reformirane ekonomske strategije... Mi doista uvodimo europsku dimenziju u kreiranju nacionalnih politika i donošenju odluka', rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso na konferenciji za novinare. 

'Ovo je raskid s prošlošću u smislu da ćemo sada voditi politiku unaprijed umjesto da je ocjenjujemo i ispravljamo naknadno', dodao je. 

Europski semestar započinje u siječnju kada Europska komisija objavljuje godišnji pregled gospodarskog rasta, a u ožujku taj dokument potvrđuje Europsko vijeće.  

U tom dokumentu se ocjenjuje gospodarska situacija u Europskoj uniji i daju preporuke zemljama članicama o proračunskoj i gospodarskoj politici.  

U travnju zemlje članice predstavljaju Komisiji svoje proračunske planove i ekonomsku strategiju. Komisija zatim ocjenjuje te planove i predlaže Vijeću preporuke za zemlje članice.

Komisija je u svom godišnjem pregledu gospodarskog rasta istaknula tri prioriteta i predložila deset akcija. 

Prvi prioritet je makroekonomska stabilnost, što u prvom redu znači fiskalnu konsolidaciju. 'Fiskalna konsolidacija nije sama sebi svrhom, nego je ona potrebna kako bi osigurala budući rast, zapošljavanje i prosperitet', navodi Komisija. 

Drugi prioritet su strukturne reforme, poglavito na tržištu radne snage. 'Moramo poticati strukturne reforme ako ne želimo imati oporavak bez radnih mjesta. Zemlje članice moraju se fokusirati ove godine na reforme tržišta radne snage tako da se mogu otkloniti prepreke za veću zaposlenost. Moramo pomoći ljudima da se vrate na posao i pronaći nova radna mjesta, čineći rad privlačnijim', rekao je Barroso, dodajući da je potrebno 'hitno reformirati mirovinske sustave i osigurati da naknade za nezaposlene budu poticajne za traženje posla'. 

Barroso ističe da to ne znači smanjivanje razine socijalne zaštite, a povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn ističe da nema 'ništa nesocijalnije od neodrživog sustava socijalne zaštite'.

'To ne znači smanjenje razine socijalne zaštite, ali znači modernizaciju tržišta radne snage kako bi što više ljudi zadržalo posao i zaposlili se oni koji su trenutno izvan tržišta rada, posebice mladi ljudi. Možemo se prilagoditi, uz istodobno zadržavanje našeg socijalno-tržišnog gospodarstva, zapravo se moramo prilagoditi ako želimo očuvati socijalno-tržišno zakonodavstvo. To znači više fleksibilnosti u ugovorima o radu i beneficijama i istodobno razvijanje dinamičnih načina osiguranja zaštite. Nastavit ćemo štititi najslabije u našim društvima i istodobno više raditi kako bi tih najslabijih bilo što manje', rekao je Barroso. 

Treći prioritet je ubrzanje investicija, ali takvih koje osiguravaju gospodarski rast. 

Europski semestar je dio cijelog niza mjera koje Europska unija nastoji uvesti kako bi pojačala proračunsku disciplinu i omogućila lakše kažnjavanje onih koji krše dogovorena pravila. 

Sada se više pozornosti posvećuje razini zaduženosti zemalja članica, paralelno s praćenjem proračunskih deficita. Ubuduće bi zemlje članice mogle biti kažnjene ako im dug prijeđe 60 posto BDP-a, čak i ako je proračunski deficit manji od dopuštenih tri posto.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: EU economic governance: Commission sets the yearly priorities for EU growth
  • Europska komisija: Annual Growth Survey : Summary of the economic analysis and messages
  • Europska komisija: José Manuel Durão Barroso President of the European Commission Charting Europe's return to growth The European Semester Conference Brussels, 12 January 2011