naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rusija nezadovoljna novim estonskim kovanicama eura

Europska komisija ovoga je tjedna priopćila da je prelazak na euro u Estoniji u završnoj fazi i da se promjena odvija zadovoljavajućim tijekom, ali se nezadovoljnom pokazala Rusija koja smatra da motiv na estonskoj kovanici eura koji prikazuje zemljovid zemlje uključuje i dio ruskog teritorija.  

Estonske krune prestaju biti valjano sredstvo plaćanja u petak, a već početkom ovoga tjedna velika većina gotovinskog plaćanja (80 posto) odvijala se u eurima a gotovo svi potrošači dobivaju ostatak novca u novoj valuti (97 posto). 

'Zamjena dobro napreduje i ušla je u završnu fazu prije nego kruna prestane biti legalno sredstvo od petka. Na kraju radnog dana 10. siječnja 80 posto potrošača plaćalo je eurima. Gotovo svi potrošači (97 posto) dobivali su ostatak novca u novoj valuti što pokazuje da se estonski maloprodajni sektor dobro opskrbio eurima i može davati ostatak u toj valuti', kaže se u priopćenju iz Bruxellesa. 

Estonski odbor za zaštitu potrošača provodi dnevne inspekcije kako bi provjerio poštuju li se pravila prelaska te označavaju li se cijene točno prema utvrđeno tečaju od 15.6466 kruna za euro.  

Međutim, istovremeno je Moskva nezadovoljna motivom na zadnjoj strani nove estonske kovanice od jednog eura jer se na njoj nalazi zemljovid Estonije koji uključuje i dijelove ruskog teritorija, piše list Sueddeutsche Zeitung. 

Ž'Kada sam prvi put uzeo u ruku novu kovanicu eura granice su mi se učinile nepoznatima', kazao je član ruske etničke zajednice u Estoniji, pravnik Sergej Seredenko.  

'Zvao sam estonsku središnju banku i upitao koje su granice predstavljene. Odgovor je bio odličan. Rekli su mi da se radi o umjetničkoj slobodi', kazao je. 

Taj argument nije se svidio Rusiji koja kaže da u 'tako važnim pitanjima kao što je iscrtavanje granice nije prihvatljiva nikakva umjetnička fantazija'. Kazao je to glasnogovornik ruskog veleposlanstva u Estoniji. 

Estonski veleposlanik u Moskvi kazao je da se radi o aktualnoj granici, kaže list. Estonija je pristupila eurozoni 1. siječnja ove godine.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Euro changeover is proceeding smoothly in Estonia