naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU potpisao plinski sporazum s Azerbajdžanom

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso potpisao je u četvrtak 13. siječnja s Azerbajdžanom sporazum koji obvezuje Baku da na dugi rok isporučuje plin Europskoj uniji, što je bitan korak prema ostvarenju cilja, a to je diverzifikacija energetske opskrbe 27-orice i smanjenje njihove ovisnosti o Rusiji.  

Zajedničku izjavu o isporuci plina Europi u Bakuu su potpisali predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i njegov domaćin azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev. 

'Azerbajdžan se obvezao isporučivati odgovarajuće količine plina na dugi rok Europskoj uniji', kaže se u zajedničkom priopćenju objavljenom nakon potpisivanja sporazuma u Bakuu.  

'To je veliki korak naprijed. Taj sporazum potvrđuje izravni pristup Europe plinu iz kaspijskog područja, omogućujući također realizaciju Južnog koridora', rekao je Barroso u tom priopćenju. On nije precizirao rokove ni količinu plina koji su predviđeni sporazumom. 'Nova ruta opskrbe zajamčit će energetsku sigurnost potrošačima i europskim tvrtkama', dodao je Barroso u priopćenju. 

Europa će zauzvrat otvoriti pristup svojem tržištu, dodaje se u istom tekstu. 

Europski mediji pišu da je Barroso najavio da će Bruxelles i Baku u skoroj budućnosti također otvoriti pregovore o ublažavanju viznog režima. 

Pod Južnim koridorom podrazumijeva se cijeli niz plinovoda koji trebaju biti izgrađeni, među njima i ITGI, TAP i Nabucco a trebali bi dovesti plin iz kaspijskog područja do Europe.  

Nabucco treba povezati od 2014. plinska polja središnje Azije i zapadu Europu preko Turske i jugoistoka Europe, izbjegavajući Rusiju. 

Veliki rival Nabuccu je projekt Južni tok kojeg vodi Rusija a koji bi trebao opskrbljivati Europu preko Crnog mora izbjegavajući Ukrajinu. 

Nedavno se spominjala i moguća fuzija ta dva projekta. Talijanski partner Južnog toka Eni promijenio je pristup i predlaže fuziju između Južnog toka i Nabucca, rekao je američki veleposlanik u Rimu David Thorne kojega je u ponedjeljak citirao list La Stampa. 

Međutim, direktor Enija, Paolo Scaroni, ocijenio je tu ideju nemogućom prije svega zato što trenutno ne postoji ni jedan od tih projekata. 'Ne možete fuzionirati nešto što ne postoji', rekao je. 

U petak Barroso boravi u Turkmenistanu koji također ima velike rezerve plina i drugi je potencijalni partner za isporuku plina južnim koridorom. 

Za 4. veljače zakazan je izvanredni sastanak šefova država i vlada zemalja članica EU-a koji će, prema planu predsjednika EU-a Hermana Van Rompuyja, biti posvećen ponajprije vanjskopolitičkim pitanjima energetske opskrbe Europe. 

 

 

Više o tome: 

Europska komisija: Commission and Azerbaijan sign strategic gas deal