naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rumunjska upozorava da EU-u prijeti gubitak vjerodostojnosti

Rumunjski ministar vanjskih poslova upozorio je Europsku uniju da bi joj mogla biti ugrožena vjerodostojnost ne budu li ista pravila vrijedila za sve članice, prenosi Financial Times.  

Teodor Baconschi zatražio je da se odluku o ulasku Rumunjske u schengenski prostor donese u roku šest mjeseci, istaknuvši da je njegova zemlja ispunila sve tehničke kriterije za članstvo. Političke argumente za odgodu ocijenio je 'irelevantnima'. 

Rumunjska je, zajedno s Bugarskom, očekivala da će ući u schengenski prostor u ožujku, no Francuska i Njemačka najavile su da će blokirati tu odluku jer su nezadovoljne borbom protiv korupcije i organiziranog kriminala u tim zemljama. 

Stručnjaci za procjenu sigurnosti granica podnijeli su u petak u Bruxellesu svoje konačno izvješće. Iz diplomatskih izvora doznaje se da su u Bugarskoj utvrđeni problemi u upravljanju granicama, dok je Rumunjska prošla testiranje. 

'Mislim da sve države članice, nove i stare, osnivači, moraju shvatiti da Europa funkcionira po istim standardima i igra po istim pravilima', rekao je Baconschi. 

'Želim li da moji sugrađani izbjegnu izazov euroskepticizma... moram im pokazati da Europa poštuje svoja načela, pravila, standarde i procedure. Bez toga je ugrožena vjerodostojnost europskog projekta', rekao je.  

'Odradili smo svoju domaću zadaću i razinu spremnosti za pristupanje potvrdilo je sedam procjena... Rekao bih da smo de facto već u Schengenu', istaknuo je.  

'Naš legitiman politički cilj je da odluka bude donesena tijekom mađarskog predsjedanja', rekao je rumunjski ministar.

Hina