naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Francuska i Njemačka 'bezrezervno' podupiru RH na putu u EU

Francuska i Njemačka pružaju bezrezervnu podršku Hrvatskoj na njezinom putu u Europsku uniju, a preostale prepreke u završnoj fazi pristupnog procesa mogu se otkloniti zajedničkim snagama puno jednostavnije i brže, izjavili su u ponedjeljak 17. siječnja u Zagrebu voditelji zajedničkog izaslanstva njemačkog i francuskog parlamenta, koje boravi u dvodnevnom posjetu RH, nakon susreta s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.  

'Htio bih još jednom ponoviti našu bezrezervnu podršku koju pružamo Hrvatskoj na njezinom putu u Europsku uniju i čiji se pregovori sada nalaze u završnoj fazi. Doista se veselimo kraju procesa koji će omogućiti da Hrvatska vrlo brzo postane 28. članica EU-a', rekao je u izjavi za novinare Michel Herbillon, potpredsjednik Odbora za poslove EU-a u francuskom parlamentu. On je dao izjavu umjesto predsjednika Odbora Pierrea Lequillera koji je bio spriječen zbog bolesti. 

Predsjednik Odbora za poslove EU-a njemačkog parlamenta Gunther Krichbaum izjavio je da ovo zajedničko izaslanstvo želi odaslati važan znak potpore ne samo političarima nego i građanima.  

Hrvatska se nalazi u završnoj fazi pristupnog procesa, ali na tom putu ima još prepreka koje 'možemo otkloniti zajedničkim snagama puno jednostavnije i puno brže', rekao je on novinarima. 

'Mi smo na vašoj strani i zajedno ćemo uspjeti odraditi sve one potrebne korake koji su sada važni u završnoj fazi kako biste ispunili sve preduvjete za pristupanje EU-u', rekao je Krichbaum.

Bebić se zahvalio na čvrstoj potpori Francuske i Njemačke i izrazio je nadu da će Hrvatska do konca lipnja završiti pregovore s Unijom. 

'Uvjereni smo da će Hrvatska biti jedna uspješna buduća članica EU-a', istaknuo je. 

Krichbaum je naglasio da je Hrvatska postigla veliki napredak u procesu pristupanja. 'To su značajni koraci, a posebice ovdje mislim na borbu protiv korupcije koja je nama itekako važna', kazao je.  

S njim se složio Herbillon rekavši da je postignut veliki napredak i podsjetivši da je Hrvatski sabor donio 260 zakona kako bi se uskladio s pravnom stečevinom EU-a. 

'Htio bih također naglasiti da proces pristupanja RH EU-u ne predstavlja jedan isključivo administrativan i tehnički proces, već je to proces koji ima i vrlo jasnu političku važnost jer se radi o pristupanju hrvatskog naroda EU-u, naroda koji prihvaća francuski narod, njemački narod, putem svojih parlamenata koje mi danas predstavljamo, kazao je. 

Herbillon je istaknuo da je hrvatsko pristupanje Europskoj uniji važan pozitivan signal za države regije koje žele pristupiti EU-u. 

Hina