naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU oklijeva s proširenjem europskog kriznog fonda

Ministri financija zemalja članica eurozone bili su vrlo suzdržani u izjavama nakon sastanka na kojem se raspravljalo o proširenju zajmodavnih kapaciteta europskog kriznog fonda, potvrdivši tek 'visoki stupanj slaganja po tome pitanju', pišu u utorak 18. siječnja europski mediji.  

Ministri su se sastali u ponedjeljak u Bruxellesu kako bi raspravljali o mogućnosti proširenja zajmodavnih kapaciteta Europskog stabilizacijskog fonda (EFSF) čija je trenutna zacrtana vrijednost 440 milijardi eura, piše informativni portal EUobserver. 

'U svibnju smo preuzeli određene obveze i njih ćemo se držati', kazao je luksemburški premijer i predsjedatelj Eurogrupe ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker. 

'Razmatramo razne instrumente koje možemo primijeniti kako bismo to i postigli', dodao je. 

Budući da sve više zemalja napušta ulogu financijera toga fonda i prelazi među tražitelje pomoći, njegovi stvarni kapaciteti trenutno ne premašuju 250 milijardi eura, te se neke vlade zalažu za njihovo povećanje na planiranih 440 milijardi eura, a neke čak pozivaju i na povećanje te vrijednosti. 

Juncker je kazao da će u najkraćem mogućem roku premijerima i predsjednicima zemalja Unije biti upućen paket predloženih promjena europskog kriznog fonda, odbivši precizirati točno kada. 'Ubrzat ćemo sva nastojanja', kazao je samo. 

Članice eurozone s najvišim kreditnim rejtingom 'AAA', Austrija, Finska, Francuska, Njemačka, Luksemburg i Nizozemska, održale su zaseban sastanak kako bi postigle dogovor o tim pitanjima. 

Opća je ocjena da 'supersolventna' šestorka nije postigla konsenzus, pri čemu Finska, Njemačka i Nizozemska navodno uvjetuju zeleno svjetlo za povećanje kapaciteta fonda čvrstim jamstvima svih zemalja da će provesti gospodarske reforme i fiskalnu konsolidaciju. Rasprava se nastavlja u utorak na sastanku s ministrima financija čitave Europske unije.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: EU hesitates on expansion of bail-out fund