naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija: još ne treba očekivati odluku o brodogradilištima

Europska komisija je u ponedjeljak 17. siječnja objavila da ni danas ni sljedećih dana ne treba očekivati odluku ili mišljenje o planovima za restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta, koji još nisu potpuni te da Komisiji trebaju dodatne informacije.  

'Europska komisija neće donijeti nikakvu odluku ili objaviti mišljenje o planovima za restruktiranje hrvatskih brodogradilišta danas ili sljedećih dana', rekao je Dirk Lange, glavni pregovarač Europske komisije za pregovore s Hrvatskom. 

Slično je rekla i Natasha Butler, glasnogovornica povjerenika za proširenje. 'Danas se ne očekuje nikakve odluka glede bilo kojeg hrvatskog brodogradilišta. Komisija nastavlja raditi s hrvatskim vlastima na tom pitanju. Iako i Hrvatska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i Komisija čini sve što mogu kako bi se poboljšali planovi i osigurala njihova usklađenost s pravilima o državnim potporama, u ovom trenutku ne postoji vremenski rokovi za konačne zaključke o tim planovima za restrukturiranje', rekla je Butler. 

U petak je u Bruxellesu održan tehnički sastanak hrvatskog izaslanstva na čelu s državnim tajnikom u ministarstvu gospodarstva Ruđerom Friganovićem s predstavnicima Europske komisije o planovima za restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta na kojem je, prema diplomatskim izvorima, ostvaren napredak. 

Po tim izvorima u Bruxellesu, 'postignut je napredak u rješavanju pitanja restrukturiranja brodogradilišta, stvari se pozitivno razvijaju, a razgovori će se nastaviti u sljedećih nekoliko dana'. 

Natasha Butler navodi da je sastanak u petak 'bio tehničke naravi, čija svrha nije bilo donošenje konačne odluke, nego razjašnjenje nekih važnih pitanja u tom vrlo kompleksnom podrlučju'.  

'Nacrti planova za restrukturiranje koji su do sada predani Komisiji nisu potpuni i bile su potrebne i još uvijek su potrebne dodatne informacije', zaključila je glasnogovornica Butler. 

Rješavanje pitanja brodogradnje ključan je uvjet za zatvaranje hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom u poglavlju Tržišno natjecanje, jer državne potpore hrvatskim brodogradilištima nisu dopuštene u EU-u, budući da bi one nekim proizvođačima omogućile povoljniji položaj na tržištu od drugih koji ih ne primaju. 

Hrvatska se u dogovoru s Europskom komisijom odlučila na preustroj brodogradilišta privatizacijom. Nakon raspisana natječaja ponuditelji su poslali u Bruxelles svoje planove za restrukturiranje brodogradilišta, koje sada ocjenjuje Europska komisija. Ako ti planovi prođu test Europske komisije, Hrvatska će moći zatvoriti poglavlje Tržišno natjecanje. 

Hina