naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU uvodi kriterij likvidnosti u testove izdržljivosti

Ministri financija Europske unije složili su se u utorak 18. siječnja u Bruxellesu da buduće strože provjere otpornosti banaka na krize uključe i mjerenje razine likvidnosti, tvrde izvori iz predsjedništva EU-a.  

Ti će testovi biti provedeni prije kraja svibnja a rezultati će biti objavljeni u trećem tromjesečju. Obuhvatit će istu 91 banku testiranu 2010., ali uz nešto strožu metodologiju koja će uz provjeru knjiga trgovanja obuhvatiti i računovodstvene knjige, te stroge testove stope adekvatnosti kapitala, tvrde ti izvori. 

'Poruka je da će testovi morati biti daleko stroži i vjerodostojniji', kazao je jedan izvor. 

To je potvrdio europski povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn u razgovoru s novinarima nakon ministarskog sastanka. 'U nadolazim će mjesecima biti proveden još jedan krug testiranja izdržljivosti banaka, još stroži od prethodnog', kazao je Rehn. 'Rezultati tih testova bit će smjernice za nužno restrukturiranje i za paralelno restrukturiranje bankovnog sektora'. 

Točni kriteriji testova bit će dogovoreni do ožujka. 

Europska središnja banka (ECB), koja igra ključnu ulogu u oblikovanju provjera, vjeruje da će zbog uvođenja kriterija mjerenja likvidnosti neprolaznu ocjenu ovoga puta dobiti više od pet banaka, koliko ih nije zadovoljilo prilikom prošlogodišnjeg testiranja, ali nije navela koliko, kažu isti izvori. 

Nadalje, tvrde, paralelno testiranju banaka eurozone čiji je cilj obnova tržišnog povjerenja u stabilnost europskog financijskog sustava i podvlačenje crte pod dužničke tegobe eurozone, Međunarodni monetarni fond (MMF) planira provesti slično testiranje bankovnog sektora Britanije, Švedske i Luksemburga.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Fresh stress tests for EU banks