naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament potvrdio SSP sa Srbijom

Europski parlament u srijedu je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu ratificirao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom i izglasao rezoluciju o napretku te zemlje.  

Za ratifikaciju i rezoluciju o napretku glasovalo je 612 zastupnika, a 38 ih je glasovalo protiv. U rezoluciji, koja je sastavljena na temelju izvješća parlamentarnog izvjestitelja za Srbiju Jelka Kacina, kaže se da ratifikacijom SSP-a Europski parlament upućuje snažnu potporu europskom putu Srbije. 

Srbija je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisala 2008. godine, ali se na početak ratifikacije dugo čekalo zbog ocjene o nedovoljnoj suradnji Beograda s Haškim sudom. Postupak ratifikacije započet je u lipnju prošle godine i dosad je SSP ratificiralo 11 država članica EU-a. 

U izglasanoj rezoluciji poziva se Srbiju da započne dijalog s Kosovom bez zahtjeva za novim pregovorima o statusu ili podjeli Kosova, da raspusti paralelne strukture vlasti koje ometaju puno uključivanje srpske zajednice u kosovske institucije, te da prestane izdavati registarske pločice s oznakama kosovskih gradova jer je to otvoreno kršenje suverenosti Kosova. 

Zastupnici su kao ključni uvjet za napredak Srbije prema Europskoj uniji naveli 'punu suradnju s Haškim sudom', naglasivši da se 'jedino uhićenje i izručenje dvojice preostalih bjegunaca (Ratka Mladića i Gorana Hadžića) može smatrati uvjerljivim dokazom pune suradnje'. 

Europski parlament pozdravlja dobru suradnju Srbije sa susjednim zemljama te 'napredak u borbi protiv korupcije, koja je još uvijek raširena'.(Hina) 

 

Više o tome:

Europski parlament: A step forward for Serbia's relations with the EU