naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rumunjska spremnija od Bugarske za Schengen

Rumunjska je spremnija od Bugarske u ispunjavanju uvjeta za pristup schengenskom prostoru slobodnog kretanja ljudi, rekao je u srijedu 19. siječnja navečer mađarski ministar unutarnjih poslova Sandro Pinter čija zemlja predsjedava Europskom unijom.  

'Nakon sastanka stručnjaka u Bruxellesu 14. siječnja o stanju priprema Rumunjske i Bugarske', dvije zemlje kandidata za ulazak u schengenski prostor, 'čini se da je Rumunjska bolje pripremljena od Bugarske', rekao je Pinter novinarima a prenosi agencija France presse. Dodao je da će se sljedeća sjednica vjerojatno održati u Bruxellesu 28. siječnja. 

'Što se tiče Bugarske, postoje još neki tehnički problemi', dodao je ministar, koji je odbacio mogućnost odvojenog pristupa jedne od dviju zemalja koje su se EU-u priključile 2007.  

Što se tiče francusko-njemačkih primjedbi na skori ulazak, budući da Berlin i Pariz kritiziraju prije svega raširenost korupcije i nedostatke u pravosudnim sustavima, Pinter je kazao da bi trebalo razmotriti jesu li u ranijim pristupanjima Schengenu postojali slični uvjeti. 

Kako najavljuju europski mediji, o pitanju ulaska Rumunjske i Bugarske u schengenski prostor vjerojatno će se razgovarati i na neformalnom sastanku ministara unutarnjih poslova EU-a koji se u četvrtak održava u Budimpešti, iako to pitanje nije na službenom dnevnom redu. Mađarsko predsjedništvo želi to pitanje staviti na dnevni red formalnog zasjedanja ministara unutarnjih poslova u veljači. 

Isprva je bilo planirano da te dvije države - ako ispune tehničke uvjete - u schengenski prostor uđu koncem ožujka.  

Glavna pitanja današnje sjednice ministara unutarnjih poslova su integrirano upravljanje granicama i borba protiv organiziranog kriminala. 

Sastanak ministara unutarnjih poslova nastavit će se u petak neformalnim sastankom ministara pravosuđa. 

Hina