naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija: velike razlike u zbrinjavanju otpada među zemljama EU-a

Europska komisija ovoga je tjedna objavila izvješće o dostignućima zemalja članica u domeni recikliranja i zbrinjavanja otpada u kojem zaključuje da su neke zemlje napravile izniman napredak ali da neke zaostaju, te da među njima postoje velike razlike u načinima zbrinjavanja otpada, priopćeno je iz Bruxellesa.  

Još smo daleko od toga da postanemo 'društvo recikliranja', ono koje neće samo pokušavati stvarati što manje otpada nego ga i koristiti kao resurs, kaže se u priopćenju. 

Izvješće pokazuje da se kroz posljednjih deset godina ukupna količina otpada stabilizirala na oko 524 kilograma godišnje po osobi, iako se potrošnja kućanstava povećala tijekom istog razdoblja za oko 16 posto. Ipak se može učiniti više da bi se smanjila ukupna količina otpada, kaže EK. Primjerice, 25 posto hrane koju kupuju europska kućanstva baca se u smeće. Oko 60 posto toga moglo bi se izbjeći čime bi se kućanstvima godišnje uštedjelo oko 500 eura. 

Postoje velike razlike među zemljama članicama. Stope recikliranja razlikuju se do čak 70 posto. U nekim zemljama odlagališta otpada gotovo su nestala, u drugima se više od 90 posto otpada još uvijek zbrinjava pod zemljom. 

'Ne radi se samo o smanjivanju negativnog učinka (otpada) na okoliš i na emisije stakleničkih plinova, to će također stvoriti radna mjesta: samo u sektoru recikliranja otpada može se stvoriti pola milijuna radnih mjesta', rekao je povjerenik za okoliš Janez Potočnik. 

Problem otpada još uvijek je uzrok oko 20 posto svih postupaka koje pokreće Europska komisija. Mnoge zemlje članice EU-a još uvijek nisu transponirale u svoja zakonodavstva novu okvirnu direktivu o otpadu iako je rok bio 12. prosinca 2010.  

U direktivi se na vrh popisa stavlja prevencija stvaranja otpada, potom ponovno korištenje, recikliranje i druge moguće operacije, a odlaganje je na kraju popisa poželjenih mogućnosti. Direktiva traži od zemalja članica da moderniziraju planove upravljanja otpadom i da uspostave programe prevencije do 2013.  

Također se traži da do 2020. recikliraju 50 posto otpada iz kućanstava i 70 posto građevinskog otpada.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: EU moving towards 'recycling society' but room for progress remains