naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemačka sprema prijedloge europskih reformi

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble signalizirao je da bi u idućih nekoliko tjedana vlada u Berlinu trebala kompletirati paket gospodarskih reformi čiji je cilj jačanje europskog kriznog fonda, koordinacija europske financijske politike, te pomoć drugim zemljama članicama da smanje dug, pišu u ponedjeljak 24. siječnja europski mediji.  

'Želimo izbjeći dojam da jurimo iz jedne krize u drugu', kazao je Scaheuble u intervjuu za nedjeljno izdanje njemačkog lista Tagesspiegel. 

Rasprava o izmjeni europskog privremenog fonda za financijsku stabilnost, 440 milijardi eura vrijednog Europskog stabilizacijskog fonda (EFSF), u ovom se mjesecu zaoštrila, budući da su realni zajmodavni kapaciteti fonda zbog kredita i jamstava srezane na oko 250 milijardi eura, što mnogi analitičari smatraju nedostatnim u slučaju da pomoć bude potrebna nekoj od većih zemalja kao što je Španjolska. 

Prošlotjedni sastanak ministara financija eurozone u Bruxellesu nije iznjedrio dogovor o izmjenama postojećeg sistema, a rasprava je bila uglavnom usredotočena na pitanje povećanja ukupnih kapaciteta fonda nasuprot povećanju učinkovitih kapaciteta fonda. 

Iako to u Berlinu, Bruxellesu i drugim središtima nacionalnih vlada uporno niječu, raspravlja se i o mogućnosti radikalnije reforme EFSF-a kako bi se omogućio otkup državnih obveznica eurozone korištenjem sredstava toga fonda. 

Premijer Luksemburga i predsjedatelj Eurogrupe ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker kazao je da bi bilo pogrešno tu mogućnost posve isključiti, ali je naglasio kako se pri tome nikako ne bi trebalo previše tražiti od snažnijih gospodarstava Europske unije kao što je njemačko. 

'Bilo bi pogrešno od pitanja reforme fonda stvarati tabue, ali ne smijemo niti preopteretiti snažnija gospodarstva', kazao je Juncker u intervjuu za list Der Spiegel objavljenom u ponedjeljak. Der Spiegel tvrdi da je ideja o otkupu obveznica, koju je prvo predložio čelnik europskog kriznog fonda Klaus Regling, prošli tjedan naišla na općenito odobravanje ministara financija eurozone. 

Jedan je neimenovani njemački dužnosnik prošli tjedan kazao da je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble spreman razmotriti prijedlog o programu otkupa obveznica, u sklopu kojeg bi vlade koristile zajmove kriznog fonda za kupovinu vlastitih obveznica na otvorenom tržištu, čije cijene trenutno uključuju značajne popuste na nominalnu vrijednost. 

Njemačko prihvaćanje tog prijedloga znatno bi povećalo izglede za njegovo uvrštavanje u službenu listu reformskih prijedloga.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Schaeuble: German package of economic reforms imminent