naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU mora hitno usvojiti nove mjere za stabilnost eurozone - Rehn

Europske vlade moraju hitno donijeti odluku o zajedničkim mjerama za zaštitu stabilnosti eurozone, kazao je u ponedjeljak u razgovoru za jedan njemački list europski povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn.  

'Moramo se u što kraćem roku dogovoriti o zajedničkim mjerama - što prije to bolje', rekao je Rehn za njemački list Die Welt. 'Mirnoća na tržištima u posljednjih nekoliko tjedana dala nam je malo prostora za disanje, ali nema razloga za opuštanje, sada moramo odlučno djelovati'. 

Treba spriječiti da dužnička kriza potkopa gospodarski oporavak i pozitivna kretanja na tržištu rada, tumači Rehn. 

'Europske vlade moraju se pobrinuti za to da o gospodarskom oporavku ne odlučuju financijska tržišta i da ga ne ugrožavaju', rekao je. 

Napomenuo je također da treba povećati djelotvorni kreditni kapacitet europskog kriznog fonda kao i njegovu funkcionalnu raznolikost kako bi se otklonile sumnje u europsko uspješno suzbijanje spekulacija na tržištima. 

Pozivajući se na izvore bliske pregovorima, Die Welt također piše da vlade EU-a intenzivno raspravljaju o planovima koji bi europskom fondu iz preventivnih razloga omogućili proširenje kreditnih linija i na rizične zemlje. 

Gdje god je to moguće, sredstva se ne bi ni koristila već bi se samo na njih ukazivalo kako bi se obeshrabrili spekulanti, piše list. 

Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF) vrijedan je 440 milijardi eura ali je njegov stvarni kreditni kapacitet procijenjen na samo 225 milijardi eura zbog potrebe osiguravanja najvišeg kreditnog rejtinga AAA. 

Hina