naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Dioksin: Bruxelles će predložiti europske mjere

Bruxelles je ovoga tjedna objavio da će donijeti mjere na europskoj razini, nakon onih koje je donijela Njemačka, kako bi ojačao sigurnost dodataka stočnoj hrani i ponovno zadobio povjerenje potrošača koje je palo zbog afere s dioksinom u Njemačkoj.  

Rekavši da je njemački skandal pokazao 'pouzdanost ukupnog sustava prehrambene sigurnosti' u Europi, posebno glede sljedivosti, europski povjerenik za zdravlje John Dalli priznao je u ponedjeljak 24. siječnja nakon sastanka europskih ministara poljoprivrede da 'postoji prostor za poboljšanja'. 

Iza zagađenja jaja i svinjskog mesa u Njemačkoj stoji mješavina masnoća za industrijsku uporabu koji sadrži dioksin. 

Stoga je Bruxelles zamislio da se na europskoj razini uvede stroga podjela linije proizvodnje prehrambenih masnoća i onih 'tehničkih', najavio je Dalli. 

Trebaju se ojačati i kontrole rizičnih materijala a privatni laboratoriji trebaju imati obvezu signalizirati vlastima pozitivne testove na dioksin, pojasnio je povjerenik. 

Bruxelles također želi predložiti 'obveznu autorizaciju' za tvornice koje proizvode masne kiseline i masnoće kako bi se mogle bolje kontrolirati te aktivnosti. 

Te ideje preuzimaju uvelike one koje je prošloga tjedna objavila Njemačka na nacionalnoj razini. 

Dalli se ipak pokazao rezerviranijim prema dvjema idejama koje je predložio Berlin: utemeljenju pozitivne liste materijala koji se mogu koristiti za proizvodnju prehrambenih masnoća i obvezu ugovaranja osiguranja od odgovornosti kako bi se pokrili rizici. 

Bruxelles je također ocijenio 'nesrazmjernim' sustave testove koje je donijela Mađarska prošli tjedan a po kojima svaki uvoz mesa iz Njemačke treba ostati blokiran dok se ne dobiju rezultati. 

Nakon razgovora s Dallijem, mađarski ministar poljoprivrede Šandor Fazekas najavio je da će ponovno razmisliti o tim mjerama. 

Bruxelles je osim toga odlučio pomoći proizvođačima svinjetine za skladištenje mesa u očekivanju da cijene, koje su pale nakon krize s dioksinom, ponovno narastu.(Hina) 

 

Više o tome:

Europski parlament: Dioxin contamination in Germany: MEPs call for stricter controls, penalties