naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Hrvatska
Predavanje: Vanjska politika Europske unije

Francusko Veleposlanstvo u Hrvatskoj i Institut za međunarodne odnose (IMO), uz potporu Udruge Alumni Europskih Studija (ALES) i Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, organiziraju predavanje pod nazivom 'Vanjska politika Europske unije', koje će održati Maxime Lefebvre, diplomat i Ravnatelj uprave za međunarodne odnose Visoke škole za javnu upravu (ENA). 

Ovaj skup predstavlja četvrto predavanje u ciklusu predavanja 'Francuska/Hrvatska: partnerstvo za europske integracije'. Organiziran je od strane Francuskog Veleposlanstva i Instituta za međunarodne odnose (IMO).  

Skup će otvoriti  Nj. E. g. Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Jérôme Pasquier, francuski veleposlanik u Hrvatskoj i gđa Sanja Tišma, direktorica IMO.  

Maxime Lefebvre, rođen 1967., diplomat je i profesor međunarodnih odnosa na Institutu političkih studija u Parizu. Bivši je polaznik Visoke škole za javnu upravu (ENA), diplomirao je na Visokoj školi za ekonomske studije i Institutu političkih znanosti u Parizu, i profesor je povijesti. Svoju je karijeru započeo u Ministarstvu vanjskih poslova 1994. godine.

Bio je tehnički savjetnik u Kabinetu ministra Huberta Vedrina, zadužen za strateška pitanja, Balkan i zemlje bivšeg Sovjetskog saveza (1997.-2000.), savjetnik u Francuskom veleposlanstvu u Berlinu (2000.-2002.), savjetnik za europska pitanja u Francuskom institutu za međunarodne odnose (2001.-2004.), savjetnik za područje Istočne Europe i Centralne Azije (zemlje bivšeg SSSR-a) u Stalnoj misiji Francuske pri Europskoj uniji (2005.-2009.). Sada je ravnatelj uprave za međunarodne odnose u Visokoj školi za javnu upravu (ENA).

Maxime Lefebvre objavio je slijedeća djela: Igra prava i moći. Kratak pregled međunarodnih odnosa (izdavač PUF, 3. izdanje, 2007.), Američka vanjska politika (PUF 'Que sais-je ?', 2. izdanje, 2008), Diplomacija. Naličja odnosa među državama (u suradnji s Yves Doutriaux, izdavač Autrement, 2008.), Europska vanjska politika (PUF 'Que sais-je ?', 2011.). Također je objavio brojne članke o europskim pitanjima i koordinirao studiju 'Koji europski proračun za razdoblje do 2013.? Sredstva i politike jedne proširene Unije' (IFRI/CEES, 2004.). Vodi internet stranicu o europskim pitanjima www.europ-info.eu/.

Predavanje će se održati u ponedjeljak, 31. siječnja 2011. od 14.00 do 15.30 sati u Informacijskom centru Europske unije, Trg žrtava fašizma 6, Zagreb. 

Predavanje će biti na francuskom jeziku uz simultani prijevod na hrvatski. Registracija sudionika odvijat će se od 13.30 do 14.00 sati. Molimo Vas da Vaše sudjelovanje potvrdite popunjavanjem prijavnice koju treba poslati Udruzi Alumni Europskih studija putem elektronske pošte (mailto:ales@ales.hr/) ili telefaksom (01 / 489 36 73) do četvrtka, 27. siječnja 2011. Sudjelovanje se može potvrditi i telefonom (01/ 489 36 46).

 

Više o tome: