naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Litva traži produljenje zabrane prodaje zemljišta strancima

Litva je objavila da će od Bruxellesa zatražiti da joj do 2014. produlji zabranu prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima kako bi spriječila špekulacije.  

'Vlada je odlučila zatražiti od ministarstva poljoprivrede da s Europskom komisijom pregovara o trogodišnjem produljenju prijelaznog razdoblja za prodaju zemljišta stranim državljanima', priopćila je u srijedu litavska vlada. 

Litva je u EU ušla 2004., a sadašnja zabrana prodaje zemljišta strancima istječe u svibnju ove godine. 

'Nažalost, naši poljoprivrednici nemaju onoliko novca koliko imaju stranci', rekao je ministar poljoprivrede Kazys Starkevicius nakon sastanka vlade u srijedu. 

Produljenje zabrane 'smanjilo bi opasnost da će se poljoprivredno zemljište kupovati radi špekulacija', priopćeno je iz ministarstva poljoprivrede. 

Rok od sedam godina zabrane prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima dobile su sve nove zemlje u Uniji (EU-12). Europska komisija može, ako postoje opravdani razlozi, ta prijelazna razdoblja produljiti na još maksimalno tri godine. 

Europska komisija odlučila je u prosincu prošle godine za još tri godine produljiti Mađarskoj prijelazno razdoblje u tijeku kojega stranci u toj državi ne mogu kupovati poljoprivrednu zemlju. 

Odluka je donesena na temelju podataka koje je dostavila Mađarska, i po kojima bi tržište moglo biti snažno poremećeno ako istekne prijelazno razdoblje. 

Hina