naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemačka predlaže da svi u euro zoni uvedu kasnije umirovljenje

Njemačka vlada priprema prijedlog za jačanje konkurentnosti u euro zoni, koji, među inim, uključuje produljenje radnog vijeka i odlazak u mirovinu sa 67 godine života te fiskalno usklađivanje kako bi se da neke zemlje nižim porezima stječu prednost na tržištu.  

Njemački tjednik Spiegel je objavio da Berlin priprema prijedlog 'pakta o konkurentnosti' koji namjerava podastrijeti svojim partnerima u euro zoni. Plan uključuje i kasniji odlazak u mirovinu u svim zemljama euro zone.

Trenutačno je jedino Njemačka uvela dulji zakonski rok za umirovljenje od 67. godine, u većini članica euro zone u mirovinu se odlazi sa 65 godina, a u Francuskoj sa 62. Njemačka traži ujednačavanje kako bi se smanjili pritisci na proračune, koji su opterećeni zbog teške dužničke krize.  

Osim usklađivanja glede odlaska u mirovinu, Njemačka također traži uvođenje proračunske ravnoteže kao ustavne obveze. Najmoćnije europsko gospodarstvo želi pomoći ostalim članicama euro zone ali pod uvjetom socijalne i fiskalne harmonizacije. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u Davosu da se 'ne može imati jedinstvenu valutu s potpuno različitim socijalnim sustavima' te da najveću prijetnju Europi predstavlja velika zaduženost. 

'Dugovi su najveća prijetnja prosperitetu našeg kontinenta i stoga se protiv toga moramo odlučno boriti, rekla je Merkel dodajući kako je nužno da zemlje članice povećaju svoju konkurentnost. 

'Solidarnost je za mene samo jedna strana medalje. Solidarnost je važan, mi smo je pokazala, ali ona mora ići zajedno sa stabilnošću i većom konkurentnošću', rekla je. 

Njemačka je zaustavila rast plaća i povećala dob za odlazak u mirovinu i sada žele da to učine i ostale zemlje članice. Berlin smatra da nije korektno da one zemlje koje su provele reforme moraju pomagati onima koje su to propustile učiniti. 

Europsku uniju uskoro očekuju važne odluke koje trebaju poduprijeti stabilnost zajedničke valute. To će biti na dnevnom redu na summitu 24. i 25. ožujka, a ne isključuje se mogućnost da se prije toga redovitog summita, čelnici okupa i na izvanrednom summitu početkom ožujka.  

Hina