naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bruxelles razmatra ambiciozan plan financiranja novih kompanija

Europska unija razmatra ambiciozne planove o pomoći novim poduzetnicima pri pronalaženju izvora financiranja, jednom od najvećih problema s kojim su suočene male i srednje tvrtke, objavili su europski mediji.  

U iduće dvije godine EU planira novim propisima zajamčiti fondovima rizičnog kapitala osnovanima u zemljama EU-a da slobodno djeluju i ulažu diljem bloka, prenosi EurActiv, pozivajući se na neimenovane izvore. 

Male i srednje tvrtke kontinuirano navode 'pristup izvorima financiranja' kao drugi odnosno treći najveći izazov za njihov rast, a povremeno i za njihov opstanak. Polovina novih tvrtki doživi propast u prvih pet godina postojanja. 

Od početka financijske krize suočene su s problemima u novčanim tokovima. Kombinacija kašnjenja plaćanja i otežani pristup kreditima prijeti opstanku tisuća tvrtki. Lani je u devet zemalja EU-a zabilježen rekordan broj stečajeva. Riječ je o Francuskoj, Španjolskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Švicarskoj, Austriji, Finskoj, Irskoj i Portugalu. 

Male i srednje tvrtke čine okosnicu gospodarstva u Europi. Zapošljavaju gotovo dvije trećine radnosposobnih u privatnom sektoru EU-a i zaslužne su za stvaranje jednog od svaka dva nova radna mjesta. Gotovo polovina od dva milijuna europskih industrijskih malih i srednjih tvrtki tržišni su inovatori. 

Europsko vijeće ovog je mjeseca službeno usvojilo Direktivu o kašnjenju plaćanja, no trebat će proći godine do njezine primjene. U 2008. Europska investicijska banka (EIB) je najavila uspostavu 30 milijardi eura vrijednog fonda radi pomoći malim i srednjim tvrtkama da lakše prebrode krizu, no taj je limit lani dosegnut. 

Zakonodavci također žele provjeriti izvedivost online platforme za usklađivanje ponuda i zahtjeva za rizičnim kapitalom u sklopu Enterprise Europe Networka, sudeći prema nacrtu revizije Zakona o malim tvrtkama, koji je dobio na uvid EurActiv. 

Prvi nacrt, napisan u prosincu, trenutno se intenzivno razmatra i nejasno je hoće li prijedlozi biti uvršteni u konačne preporuke za poboljšanje Zakona o malim tvrtkama. Najnovija verzija, svedena na 10 s prvotnih 16 stranica, sadrži zahtjev za daleko većim sredstvima za bankovne zajmove tim tvrtkama u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije, doznaje EurActiv od izvora koji je dobio taj dokument na uvid. 

Nacrt iz prosinca i novi fokus na bankovne zajmove pokazuju da EU traži pametne načine rješavanja najhitnijeg problema malih i srednjih tvrtki – pristupa financiranju. 

EK nije željela komentirati nacrt dokumenta ni rasprave koje trenutno vode glavni direktori pri Komisiji.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Brussels considers bold plan to finance start-ups