naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predlaže mjere protiv preranog odustajanja od školovanja

Europska komisija usvojila je u ponedjeljak 31. siječnja akcijski plan koji bi trebao pomoći državama članicama da do kraja desetljeća smanje broj mladih koji prerano odustaju od školovanja na ispod deset posto, sa sadašnjih 14,4 posto, priopćeno je iz Bruxellesa.  

Po podacima EK-a, više od šest milijuna mladih u EU-u odustaje od školovanja prerano, u najboljem slučaju s nižom srednjom stručnom spremom. Zbog toga teško pronalaze posao, češće su nezaposleni i ovise o socijalnoj pomoći, a to na kraju ograničava i gospodarski i socijalni razvoj društva.  

'Europa si ne može priuštiti da ostavi iza sebe toliko mladih koji imaju potencijal da doprinesu našim društvima i gospodarstvima. Moramo ostvariti potencijal svih mladih u Europi kako bismo se oporavili od krize', rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. 

'Smanjenje udjela onih koji prerano napuštaju škole u Europi za samo jedan posto stvorilo bi gotovo pola milijuna dodatnih kvalificiranih mladih ljudi na godinu. Većina država članica ostvarila je napredak u smanjenju broja mladih koji napuštaju škole s niskim kvalifikacijama, ali potrebno je učiniti više', rekla je povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Andrula Vasiliu. 

Hrvatska, po podacima Eurostata, najbolje stoji jer u njoj samo 3,9 posto mladih prerano napušta školovanje i već je danas daleko ispod cilja zacrtanog za 2020. Međutim, podaci za Hrvatsku i Sloveniju, kako naglašava Eurostat, nisu u potpunosti vjerodostojni jer su rađeni na malom uzorku. Slovenija se, naime nalazi na trećem mjestu s 5,3 posto mladih koji prerano prekidaju obrazovanje. 

Sedam država članica već sada je ostvarilo europski cilj od manje od deset posto - osim Slovenije, to su i Austrija, Češka, Finska, Litva, Poljska i Slovačka. 

Najteža je situacija na Malti, Portugalu i Španjolskoj, gdje više od 30 posto mladih prerano odustaje od školovanja. 

U istraživanje je ušla i Turska koja najlošije stoji gdje 44,3 posto mladih prerano prekida školovanje. 

Prijedlog EK-a raspravit će ministri obrazovanja EU-a na sastanku u Bruxellesu početkom svibnja. Države članice na osnovi tog okvira trebaju do kraja 2012. usvojiti sveobuhvatne strategije te ih provesti kroz nacionalne reformske programe.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission launches action plan to reduce early school leaving