naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Watson: europski liberali podržavaju Hrvatsku

Europski liberali podržavaju Hrvatsku na njezinom putu u EU, nadaju se njezinom što skorijem članstvu i smatraju da je RH jako dobro pripremljena za članstvo ali da je važno da shvati potrebu za reformama te da ih nastavi provoditi čak i nakon ulaska u članstvo, izjavio je u utorak 1. veljače u Zagrebu potpredsjednik ELDR-a (Europska liberalno-demokratska i reformska stranka) Graham Watson na konferenciji za novinare povodom održane međunarodne konferencije 'Suvremeni liberalizam i EU'.  

'Liberalna grupa u EP-u podržava Hrvatsku na njezinom putu u EU i smatra da je Hrvatska jako dobro pripremljena za članstvo, ali da je važno da shvati potrebu za reformama, posebice u administraciji u pravosuđu, koje su potrebne za pristupanje EU-u, kao i potrebu da nastavi te reforme čak i nakon ulaska u članstvo', rekao je Graham. 

'Hrvatska će morati nastaviti preuzimati odgovornost za svoju budućnost i, nakon današnje rasprave, mogu sa sigurnošću reći da sam siguran da će liberali, ako budu u idućoj vladi, to i činiti', istaknuo je. 

On je kazao da je ova međunarodna konferencija, koju su organizirali u utorak u Zagrebu HNS-a i Zaklada Friedrich Naumann za slobodu, održana u pravo vrijeme jer 'u Bruxellesu svi prate što se događa u Hrvatskoj s obzirom na izbore koji se trebaju održati ove godine i pristupanje RH Europskoj uniji za koje se nadamo da će biti u najskorije vrijeme'.  

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić rekao je novinarima da je siguran da je cilj konferencije u velikoj mjeri ostvaren te da je konferencija bila korisna i zanimljiva. 'Osvrt na teoriju liberalizma, ali posebice sprege te teorije s praktičnom liberalnom politikom u kontekstu, nadamo se, vrlo brzog ulaska u EU - taj cilj je u velikoj mjeri ostvaren'. 

Potpredsjednica ELDR-a i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić izjavila je da 'bez obzira koja je stranka na vlasti u bilo kojoj zemlji u poslu izgradnje države u našem dijelu svijetu... gradi se uvijek liberalno demokratska država'.  

Na konferenciji se razgovaralo i o vječnoj borbi i pokušaju ravnoteže između slobode i sigurnosti te o razlozima da upravo liberali u novonastalim okolnostima preuzmu resor sigurnosti, odnosno policije, u uvjetima u kojima je strah od globalnog terorizma često rezultirao ograničavanjem pa možda i ekstremnim ograničavanjem slobode, kazala je. 

Razgovaralo se i o tome kako iz faze reforme prijeći u fazu konkurentnosti, ne samo ekonomski nego i u institucijama i idejama. 

Predsjednik makedonskog LDP-a Jovan Manasijevski istaknuo je pitanje fiskalne odgovornosti jer se 'gotovo u svim zemljama regije građani suočavaju s neodgovornim fiskalnim ponašanjem vlada, s velikim proračunskim deficitima, rastućim javnim dugom'.  

'Sve to vrši nevjerojatan pritisak na svakodnevni život građana i tvrtki i zato smo još jednom zaključili da liberalna teorija i liberalna praksa daju jedine prave moguće odgovore, a oni su u samoograničavanju vlasti putem donošenja odgovarajuće regulative i definiranja dozvoljene razine proračunskog deficita i javnog duga kako bi imali zdrave javne financije, dobre za nacionalnu ekonomiju i za život građana', istaknuo je Manasijevski. 

Hina