naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Odbor EP-a izglasao nova pravila o pravima potrošača

Odbor Europskog parlamenta za unutarnje tržište prihvatio je nova europska pravila o pravima potrošača, bilo da oni kupuju u lokalnom dućanu ili preko interneta.

Promjene bi trebale ojačati povjerenje potrošača u kupovinu preko granica i osigurati jasna pravila za poslovni sektor čime bi jedinstveno tržište dobilo svoj puni potencijal.

Nova pravila kojima se želi ažurirati postojeća legislativa Europske unije o potrošačima pokrit će sve oblike kupovine, bilo da se radi o prodavaonicama, telefonskoj kupovini, poštanskoj narudžbi ili izravnoj kupovini. Posebno će se poboljšati prava online kupovine, kao i ojačati povjerenje u prekograničnu kupovinu, kazali su zastupnici Odbora u utorak poslije podne.

Nova direktiva utvrdit će koje se informacije moraju dati u ugovorima, koliko vrijeme prodavatelj ima za isporuku robe, kada se rizik prebacuje s prodavača na kupca, prava potrošača da otkažu kupnju ili da im se roba popravi ili zamijeni.

Trenutno su prava europskih potrošača podijeljena u četiri odvojene direktive: nepošteni uvjeti ugovaranja, prodaja i jamstva, prodaja na daljinu i izravna prodaja. One datiraju iz osamdesetih i devedesetih godina a u međuvremenu su neke zemlje članice EU-a usvojile stroža pravila na nacionalnoj razini.

Europski parlament o novoj bi direktivi trebao glasovati na plenarnoj sjednici u ožujku, ali već stajalište odbora ukazuje u kojem bi smjeru moglo ići glasovanje u Europskom parlamentu.(Hina)

 

Više o tome:

Europski parlament: Odbor EP-a izglasao nova pravila o pravima potrošača