naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU po inovacijama zaostaje za konkurencijom; Hrvatska u skupini umjerenih inovatora

Europska unija zaostaje po inovacijama za najvećim konkurentima Sjedinjenim Državama i Japanom, pokazalo je u utorak 2. veljače izvješće Europske komisije, koje je obuhvatilo i Hrvatsku, svrstavši je u skupinu umjerenih inovatora.  

Hrvatska se tako nalazi u skupini umjerenih inovatora, čija je izvedba na području inovacija ispod prosječne u 27-članom EU, navodi se u tom izvješću. 

Među relativnim prednostima Hrvatske EK izdvaja kategorije ljudskih resursa, izumitelja i utjecaja inovacija na gospodarstvo u cjelini. Relativne slabosti obuhvaćene su pak u kategorijama 'otvorenih, izvrsnih i atraktivnih istraživačkih sustava', te u kategoriji 'intelektualne imovine'. 

U ocjeni hrvatskih pokazatelja Komisija detektira značajno poboljšanje na području potrošnje na inovacije koja nije obuhvaćena istraživanjima i razvojem, te ona području javno-privatnih znanstvenih publikacija i industrijskog dizajna. Snažno pogoršanje zabilježeno je pak na području zahtjeva za registracijom patenata, te dozvola i patentnih prihoda iz inozemstva, stoji u tome izvješću. 

Natprosječni rast zabilježen je u kategoriji korporativnih ulaganja, te umreženosti poduzeća i poduzetništva u cjelini, kao i u kategoriji intelektualne imovine. U ostalim kategorijama rezultati su ispod prosjeka, ističe Komisija. 

U skupini inovacijskih lidera najimpresivnije rezultate u EU postigla je Švedska, a slijede Danska, Finska i Njemačka. Riječ je o zemljama s osjetno boljom izvedbom u tom području u odnosu na prosjek EU. 

Slijedi skupina zemalja s prosječnom izvedbom, kojoj se nalaze Austrija, Belgija, Cipar, Estonija, Francuska, Irska, Luksemburg, Nizozemska, Slovenija i Velika Britanija. 

Treću skupinu zemalja čine umjereni inovatori s rezultatima ispod prosjeka EU, kojoj uz Hrvatsku još pripadaju Češka, Grčka, Mađarska, Italija, Malta, Poljska, Portugal, Slovačka i Španjolska. 

U četvrtu i posljednju skupinu ulaze skromni inovatori, s rezultatima daleko slabijim od prosjeka EU. U njoj se nalaze Bugarska, Latvija, Litva i Rumunjska. 

Ljestvica se temelji na 25 pokazatelja povezanih s istraživanjem i inovacijama, a povrh 27 zemalja članica obuhvaća Hrvatsku, Srbiju, Tursku, Island, Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju, Norvešku i Švicarsku. 

'Rang lista zemalja pokazuje da moramo pojačati napore usmjerene postizanju većeg stupnja inovativnosti Europe kako bi sustigla najveće konkurente i vratila se na put snažnog i održivog rasta', istaknuo je potpredsjednik EK Antonio Tajani, ujedno povjerenik za industriju i poduzetništvo.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: New Innovation Union Scoreboard: main competitors outpace the EU despite progress in many Member States