naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija objavila prijedlog direktive o PNR-u

Europska komisija predstavila je u srijedu 2. veljače prijedlog Direktive o podacima putnika (PNR) u cilju borbe protiv kriminala i terorizma po kojoj bi svaka zračna kompanija morala dati zemljama članicama EU-a podatke o putnicima koji ulaze u EU ili napuštaju teritorij Unije, uz jamstva visoke razine zaštite privatnosti i osobnih podataka, priopćeno je iz Bruxellesa.  

Komisija predlaže da zračne kompanije proslijede podatke o putnicima koji se nalaze u rezervacijskim sustavima određenim tijelima zemlje članice iz koje putnik odlazi ili u koju dolazi. Letovi unutar EU-a za sada time neće biti obuhvaćeni. 

Zemlje članice potom analiziraju podatke u cilju sprečavanja terorizma, istrage ili procesuiranja osoba povezanih s 'ozbiljnim zločinima ili terorizmom'.  

Komisija također predlaže visoku razinu zaštite osobnih podataka odnosno da se oni ne smiju koristiti ni u koje svrhe osim borbe protiv 'ozbiljnih zločina i terorizma'.  

Podaci se mogu zadržati najviše pet godina. Kompanije ne smiju prenositi osjetljive podatke poput rasne ili etničke pripadnosti, političkog stajališta ili vjerskih uvjerenja. Zemlje članice neće moći ulaziti u baze podataka zračnih kompanija već će podatke morati zatražiti. 

Konačno, EK predlaže jasna pravila o prijenosu podataka, primjerice koliko puta se smiju proslijeđivati zemljama članicama, te o sigurnosti takvih transfera. 

Tako će primjerice svim putnicima koji putuju iz Bruxellesa u Istanbul osobne podatke, uključivo kućnu adresu, broj mobitela, podatke o kreditnoj kartici i e-mail adresu, provjeriti posebna jedinica belgijske policije. 

Moguće veze s terorizmom ili kriminalom, poput krijumčarenja droge ili trgovine ljudima, bit će podijeljene s drugim članicama i sumnjivcima bi mogao biti zabranjen let ili bi mogli biti uhićeni. 

Velika Britanija želi da se ta mjera uvede što prije s obzirom na Olimpijske igre u Londonu 2012. Podržavaju je i Francuska, Danska i Estonija, dok je Njemačka rezervirana. 

Pregovori će trajati dvije godine, a morat će uvažiti i stajalište Europskog parlamenta. 

Neke zemlje članice EU-a već sada prikupljaju PNR podatke, ali od slučaja do slučaja. Komisijin prijedlog omogućio bi sustavnije upravljanje podacima, te stvorio koherentni pristup širom zemalja članica. Time bi se izbjegla nejednaka razina zaštite osobnih podataka, kao i propusti u sigurnosti, povećani troškovi i pravna nesigurnost.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: EU proposal for passenger data to fight serious crime and terrorism