naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europa se mora ponovno fokusirati na sirovine

Europa mora iz temelja preobraziti strategiju eksploatacije i trgovine sirovinama i robom kroz odgovarajuću tržišnu regulaciju, pregovore s ključnim izvoznicima i razvoj vlastitih eksploatacijskih projekata, uključujući i one na zaštićenom području, smatra Europska komisija.  

Bruxelles je tako sastavio popis 14 prioritetnih materijala ključnih za razvoj industrije i gospodarski rast, opskrba kojima bi mogla biti presušiti pa su mogući snažni skokovi njihovih cijena. Riječ je o antimoniju, beriliju, kobaltu, fluoritu, galiju, germaniju, grafitu, indiju, magneziju, niobiju, platinskim metalima, tantalu, tungstenu i rijetkim metalima. 

'Snažne oscilacije cijena roba u posljednje vrijeme prijete rastom inflacije a svjetska tržišta sirovina bilježe sve izraženije poremećaje zbog protekcionističkih mjera', zaključuju u Komisiji. 

Komisija između ostaloga predlaže da Europa pojača napore usmjerene na recikliranje i na stvaranje zaliha vlastitih resursa. Sugerira i pokretanje novih aktivnosti vađenja sirovina odnosno proizvodnje drvne građe. 

'U Europi bi se od 2015. mogla ponovno pokrenuti eksploatacija rijetkih metala', naglasio je europski povjerenik za industriju Antonio Tajani na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s kolegama Michelom Barnierom i Dacianom Ciolosom, povjerenicima za financijska tržišta i poljoprivredu. 

Naglasio je da bi se u tu svrhu moglo ponovno omogućiti i vađenje na zaštićenim područjima obuhvaćenima mrežom Natura 2000. 

U Naturi su pak istaknuli da vlade 'mogu odobriti razvojne projekte u slučajevima u kojima ne postoji održiva alternativa odnosno u kojima se dokaže prioritetni javni interes'. 

U Komisiji predlažu i integraciju sirovina u diplomaciju na razini Europske unije, te pregovaranje o strateškim partnerstvima i borbu protiv izvoznih ograničenja, po potrebi i posredstvom Svjetske trgovinske organizacije. 

Udruga europskih poslodavaca BusinessEurope u srijedu je upozorila na 20-postotni rast cijena sirovina od prošle godine. Ukazala je i na učestale poremećaje na tržištu, potkrepljujući ocjenu podatkom o važećih najmanje 1.250 mjera ograničenja izvoza, uključujući one u Kini i Rusiji. 

Stoga poziva EU da potakne postizanje međunarodnog konsenzusa na razini Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i G20 o slobodnoj trgovini sirovinama.(Hina) 

 

Više o tome:

Više o tome: The Commission calls for action on commodities and raw materials