naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Određeni koordinatori za provedbu Dunavske strategije

Europski povjerenik za regionalnu politiku Johannes Hahn objavio je u četvrtak 3. veljače koje će zemlje i regije koordinirati rad u određenim prioritetnim područjima u okviru provedbe Dunavske strategije.  

Kako bi se što bolje iskoristio veliki gospodarski potencijal područja uz rijeku Dunav, Europska komisija je potkraj prošle godine predložila sveobuhvatnu Dunavsku strategiju u kojoj sudjeluje osam zemalja članica EU-a i šest izvan EU-a, među njima i Hrvatska.  

Radi provedbe Dunavske strategije određeno je da po dvije zemlje ili regije koordiniraju rad u 11 prioritetnih područja. 

Hrvatska će koordinirati rad u dva područja - zajedno s njemačkom saveznom državom Bavarskom bit će zadužena u području zaštite bioraznolikosti, krajobraza i zaštite tla i vode, a sa Baden-Wuertembergom koordinirat će potpore za jačanje konkurentnosti poduzeća. 

Koordinatori će dogovarati radne programe i tražiti izvore financiranja zajedno s drugim članicama i partnerima. U provedbi strategije računa se na snažnu suradnju među državama kako bi se učinkovitije koristila sredstva iz europskih fondova. Za samu strategiju nisu predviđena dodatna financijska sredstva. 

'Strategija daje novu i ambicioznu dimenziju suradnji u regiji. Zadovoljan sam činjenicom da će svaka država članica EU-a koordinirati rad barem u jednom području i da će određeni broj ostalih zemalja igrati aktivnu ulogu. Koordinatori će odmah krenuti s pripremama za provedbu strategije. Fokusiranjem na najvažnija pitanja, poput mobilnosti, energije, onečišćenja, zapošljavanja i sigurnosti, uvjeren sam da će strategije pridonijeti izgradnji bolje budućnosti ovoga dijela Europe', rekao je povjernik Hahn. 

Makroregionalni pristup novi je oblik suradnje između susjednih regija u Europskoj uniji i izvan nje kako bi se bolje iskoristili postojeći instrumenti poput strukturalnih fondova, to jest da se sinergijom različitih instrumenata i politika za isti novac postigne veća dodana vrijednost. 

Osnovno načelo pri stvaranju makroregija je da nema dodatnih financijskih sredstava, da se ne osnivaju nove institucije i ne donose novi zakoni. 

Do sada je, u lipnju 2009. godine, ustrojena Baltička regija, a Dunavska strategija je druga koja će službeno biti prihvaćena u lipnju ove godine godine na kraju mađarskog predsjedništva. 

 

Više o tome:

Europska komisija: European Commissioner Hahn announces priority area coordinators for EU Strategy for Danube Region