naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Umalo zatraženo 'privilegirano partnerstvo' za Tursku

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta izglasovao je u četvrtak u Bruxellesu prijedlog rezolucije o napretku Turske iz kojeg je u posljednji trenutak povučen amandman prema kojem bi trebalo razmotriti mogućnost da se Ankari ponudi 'privilegirano partnerstvo' umjesto punopravnog članstva.

Europska pučka stranka (EPP), najveća politička skupina u Europskom parlamentu, povukla je svoj amandman samo nekoliko minuta prije glasovanja. U tom amandmanu su se pozivale institucije EU-a 'da razmotre mogućnost uspostave privilegiranog partnerstva s Turskom' umjesto punopravnog članstva.

S druge strane, Odbor je odbacio nekoliko amandmana koje su podnijeli zastupnici iz redova socijalista u kojima se izrijekom spominjalo 'punopravno članstvo kao zajednički cilj' pristupnih pregovora s Turskom. Odbor je na kraju prihvatio prošlogodišnju formulaciju da je otvaranje pristupnih pregovora s Turskom 2005. godine 'polazna točka za dugotrajno rješenje i proces s otvorenim ishodom'.

Turska je počela pregovore s EU-om 2005., isti dana kada i Hrvatska, ali dosad je otvorila samo 13 poglavlja od 33 o kojima se pregovara. Pregovori su usporeni zbog trgovinskog spora s Ciprom, zbog protivljenja nekih zemalja turskom članstvu, posebno Francuske i Njemačke, kao i zbog slabog ritma reformi u zemlji.

U prijedlog rezolucije se navodi da su problemi s Ciprom, nedostatak dijaloga između političkih stranaka, ugrožavanje slobode medija i ostalih temeljnih prava u Turskoj glavni razlozi za sporost pregovora.

Zastupnici su pozdravili ustavne amandmane koji su doneseni prošle godine, ali ističu da to 'ne može biti konačno rješenje', nego da je potrebna 'sveobuhvatna ustavna reforma' kako bi se Turska preobrazila u istinsku demokraciju koja jamči zaštitu temeljnih prava i sloboda.

Kao glavni izazovi u prijedlog rezolucije se navode sužavanje slobode medija, što dovodi do autocenzure te kazneni progoni novinara koji osuđuju kršanja ljudskih prava.

Zatim položaj žena, sve veći broj ubojstava za obranu časti i prisilni brakovi. Članovi Odbora pozivaju da se osigura provedba zakona koji predviđa da svako mjesto preko 50 tisuća stanovnika mora imati sklonište za žene i maloljetnike.

Zastupnici pozivaju Tursku da 'stvori odgovarajuće ozračje za pregovore s Ciprom povlačenjem svojih snaga s otoka'.

Prijedlog rezolucije, koja je pravno neobvezujući tekst, upućuje se na plenarno zasjedanje Europskog parlamenta, koji će o tome raspavljati na jednom od svojih predstojećih zasjedanja.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europski parlament: Foreign Affairs MEPs discuss Turkey and Montenegro's EU aspirations
  • Europski parlament: Turkey's uphill route to the EU