naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Bruxelles
Izvanredni summit euro zone

Čelnici 17 zemalja članica euro zone okupit će se 11. ožujka u Bruxellesu na izvanrednom summitu na kojem će raspravljati o sveobuhvatnom rješenju za sprječavanje novih dužničkih kriza, objavio je 8. veljače predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.  

Sastanci čelnika zemalja članica euro zone nisu uobičajeni, a zemlje koje ne dijele zajedničku valutu ne gledaju blagonaklono na takve sastanke. Prvi sastanak na vrhu čelnika euro zone održan je u jesen 2008. u jeku financijske krize na inicijativu francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya, koji je tada predsjedao Europskim vijećem. 

Načelni dogovor o summitu euro zone dogovoren je na zadnjem sastanku na vrhu svih 27 članica, koji je održan 4. veljače.  

Na summitu sredinom ožujka razgovarat će se o njemačko-francuskom prijedlogu pakta za konkurentnost kako bi se ojačala fiskalna disciplina i usklađenost gospodarskih politika unutar euro zone. 

Prijedlog pakta za konkurentnost predviđa da zemlje članice slijede zajedničke ciljeve u mirovinskom sustavu, poput produljenje radnog vijeka i odlazak u mirovinu sa 67 godina života, politici plaća, što uključuju ukidanje automatskog povećanja plaća u visini stope inflacije u onim zemljama koje imaju takav sustav indeksacije te uvođenje proračunske ravnoteže i ograničavanje duga kao ustavne obveze.(Hina)

 

Više o tome:

Vijeće EU: Extraordinary meeting of the European Council - Informal meeting of the Heads of State or Government of the Euro area