naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pomoć češkim i poljskim radnicima iz globalizacijskog fonda

Europska komisija u ponedjeljak 14. veljače je odobrila zahtjeve za pomoć radnicima zatvorene češke tvornice Unilever i poljskim radnicima u proizvodnji strojeva, priopćeno je iz Bruxellesa.  

EK je odobrila molbu Češke za pomoć iz Fonda za prilagodbu globalizaciji. Zatraženih 323.820 eura trebalo bi pomoći 460 otpuštenih radnika u povratku na tržište rada. Zahtjev je predan nakon zatvaranja tvornice Unilever u češkom gradu Nelahozevesu i otpuštanja radnika. 

 Tvornica Unilever u Nelahozevesu opskrbljivala je hranom čitavo tržište EU-a, ali se zbog pada potražnje za proizvodima njezino poslovanje u tom mjestu postalo neodrživim. Unilever je odlučio zatvoriti tvornicu te opskrbljivati lokalno i europsko tržište iz drugih proizvodnih pogona. 

Gospodarstvo u Nelahozevesu i čitavu tom području uvelike ovisi o proizvodnji hrane te o kemijskoj i energetskoj industriji. Većina otpuštenih radnika u Unileveru ima niske kvalifikacije i stoga su posebno izloženi opasnosti od dugotrajne nezaposlenosti. 

Paket pomoći uključuje savjete, pomoć u traženju novog posla, izobrazbu, seminare i posebne radionice za prekvalifikaciju, mjere za poticanje starijih radnika, promiždbu poduzetništva i samozapošljavanja. 

EK je također odobrio zahtjev Poljske za pomoć od 453.570 eura za 200 otpuštenih radnika u trima pogonimaa za proizvodnju strojeva i opreme u poljskoj Podkarpatskoj regiji. 

'Uoči krize, poljska industrija strojeva suočila se s padom izvoza, a njezini radnici gube posao. Uvjeren sam da će današnja odluka pomoći tim radnicima da se vrate na tržište rada, tako da poboljša njihove vještine', rekao je europski povjerenik za zapošljavanje i socijalna pitanja Laszlo Andor.  

Poljski zahtjev odnosi se na tri male tvornice strojeva za građevinarstvo, cestogradnju i rudarstvo te njihove komponente, a radnici su otpušteni zbog pada potražnje od ključnih trgovačkih partnera - Njemačke, Rusije i Ukrajine. 

Poljska strojarska industrija snažno je rasla do 2007. zahvaljujući brzu razvoju poljskog gospodarstva i dobrim izvoznim mogućnostima. Tijekom 2008. razvoj te djelatnosti se usporio, a 2009. je prvi put u više godina proizvodnja pala. 

Od početka rada u siječnju 2007. globalizacijski fond je zaprimio 73 zahtjeva za pomoć od ukupno 408.5 milijuna eura za 77.300 radnika. 

Zahtjevi za pomoć odnosili su se, među ostalim, na automobilsku djelatnost, proizvodnju odjeće, obuće i namještaja, mobilnih telefona, kućanskih aparata, elektronike, na brodogradnju te obnovu i održavanje zrakoplova. 

Zahtjevi će sada biti poslani na odobrenje Europskom parlamentu i Vijeću, dodaje se u priopćenjima iz Bruxellesa.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: €453 570 from the EU Globalisation Fund to help former machinery manufacture workers in Poland
  • Europska komisija: €323 820 from EU Globalisation Fund to help 460 former Unilever workers in the Czech Republic