naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rim traži 100 milijuna eura pomoći i intervenciju Frontexa

Italija je od Europske komisije službeno zatražila pomoć od stotinu milijuna eura te proširenje uloge Frontexa, europske agencije za nadzor granica, zbog vala migranata iz Tunisa.  

Talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni to je objavio u ponedjeljak 14. veljače nakon sastanka Nacionalnog odbora za red i sigurnost u povodu dolaska 5.278 Tunižana u južnu Italiju od 15. siječnja, najvećim dijelom na malen otok Lampedusu. 

'Europa nas je ostavila same u toj izvanrednoj situaciji', rekao je. 'Iz Bruxellesa traže formalni zahtjev: dobro, danas je poslan, ali ako svode sve na jedno pismo, brza intervencija koja je potrebna neće se dogoditi', rekao je. Njegova glasnogovornica opovrgnula je da je Italija odbila pomoć Bruxellesa. 

'Maroni i povjerenica (za unutarnje poslove Cecilia) Malmstroem razgovarali su u subotu i ministar je iznio zahtjeve koji uostalom nisu novi: intervencija Frontexa radi nadzora Mediterana, upravljanje centrima za imigrante i vraćanje ilegalaca kućama kao i poštivanje načela podjele tereta, što znači da sve članice EU-a preuzimaju brigu o izbjeglicama i ilegalnim imigrantima', rekla je Isabella Votino. 

Malmstroem je kazala da je predložila pomoć talijanskim vlastima 'već od subote', ali da je dobila odgovor da to 'u ovoj fazi nije potrebno'.  

Maroni je u nedjelju kritizirao izostanak europske akcije. 'Europa ne čini ništa. Jako sam zabrinut i tražio sam hitnu intervenciju EU-a jer je Magreb eksplodirao. Kao i obično, ostavili su nas same. Borimo se s izvanrednom humanitarnom situacijom samo s civilnom zaštitom. Intervencija Europe je neophodna', rekao je.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Italy and Malta want special summits on Africa crisis