naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EP o pravima putnika u autobusnom prometu

Europski parlament na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u utorak 15. veljače je izglasovao veća prava za putnike u autobusnom prometu u Europskoj uniji. 

Nakon dvije godine pregovora, Parlament i zemlje članice dogovorili su se o pravilima koja pokrivaju sve usluge na udaljenostima većim od 250 kilometara, bilo unutar jedne zemlje ili u međunarodnom prometu (unutar EU-a), i to od proljeća 2013. godine. 

Glasovanje EP-a posljednji je korak u uvođenju prava za sve putnike, nakon što europska pravila već pokrivaju putnička prava u zračnom, željezničkom i brodskom prometu. 

Europski parlament glasovao je s 504 glasa za, 63 protiv i 89 suzdržanih. 

Nova pravila pokrivaju pitanja otkaza putovanja, prevelikog broja putnika i kašnjenja od više od dva sata na putovanjima dužim od 250 kilometara. 

Osim ako loše vrijeme ili prirodne katastrofe nisu uzrok problema u autobusnom prometu, kompanije će morati putnicima u slučaju kašnjenja duljeg od dva sata ponuditi izbor između povrata novca za karte i besplatnog preusmjeravanja puta. Ako je povrat novca jedina moguća opcija, kompanije će morati dodati 50 posto vrijednosti karte kao kompenzaciju. 

Ako se radi o kašnjenju duljem od 90 minuta, putnici moraju dobiti manji obrok i osvježenje. 

Ako se pak pojave problemi zbog kojih putnici moraju prenoćiti tijekom putovanja, operater će morati platiti do dvije noći u hotelu po maksimalnoj cijeni od 80 eura. Kompanija može biti izuzeta iz tih pravila samo ako se radi o prirodnoj katastrofi ili vremenskim uvjetima koji onemogućuju sigurne uvjete putovanja. 

Oštećena ili izgubljena prtljaga bit će obeštećena u vrijednosti do maksimalno 1.200 eura. Ako se radi o opremi invalida, tada neće biti gornje granice za obeštećenje. 

U slučaju smrti ili ozljeda koje su rezultat nesreće, operater će morati platiti do 220.000 eura. 

Kako bi omogućio malim tvrtkama da se prilagode pravilima, EP je odlučio dopustiti zemljama članicama da izuzmu neke redovite nacionalne usluge ili one gdje se veći dio usluge provodi izvan EU-a na maksimalno četiri godine, uz mogućnost jednog produljenja. 

Zastupnici su usvojili i paket od 12 temeljnih prava koja će se primjenjivati na sve redovite usluge, bez obzira na udaljenost, a ona primjerice uključuju informacije prije i tijekom putovanja te prava za ljude sa smanjenom mobilnošću. 

Putnici s teškoćama u kretanju imat će pravo na besplatnu pomoć na autobusnim terminalima i postajama, kao i besplatan prijevoz svoje potrebne opreme poput invalidskih kolica.(Hina) 

 

Više o tome:

Europski parlament: Bus passenger rights to enter into force in 2013