naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Grčka vlada pokreće inicijativu za zabranu prodaje državnog zemljišta

Grčki premijer Georgij Papandreu u utorak 15. lipnja je najavio da će u sljedećih nekoliko dana grčka vlada pokrenuti zakonodavnu inicijativu sa ciljem zabrane prodaje odnosno prijenosa vlasništva nad zemljištem u vlasništvu države, izvijestili su grčki mediji.  

U pozdravnom govoru na prvom sastanku Nacionalnog vijeća za kontinuirano obrazovanje, Papandreou je između ostaloga rekao da će sve političke stranke kroz dijalog zamoliti da pristanu na takvu zakonsku regulativu, javlja grčka novinska agencija ANA/MPA. 

Druga faza inicijative uključivala bi izmjenu ustava, napomenuo je grčki premijer, naglasivši da jedino parlament može biti ovlašten donositi odluke o prijenosu vlasništva nad zemljištem. 

Kazao je da je to vladin odgovor na sadašnju situaciju ali i dugoročno, te pritom naglasio: 'Naš je čvrsti stav, i ja to kažem svima u zemlji i izvan nje koji to do sada nisu uvažavali, da mi govorimo o korištenju državne imovine za građevinske projekte i za otplatu duga. Pritom pojam 'korištenja' ne treba brkati s pojmom 'prodaje'. Grčka ne prodaje svoje zemljište.' 

'Naša je obveza provesti temeljite promjene i osloboditi zemlju od ovisnosti i Memoranduma. Nikome nije drago što svako malo neka gospoda dolaze i procjenjuju naš rad', dodao je grčki premijer, neizravno aludirajući na nedavnu tiskovnu međunarodnih zajmodavaca iz Međunarodnog monetarnog fonda, Europske unije i Europske središnje banke povezanu s odobravanjem nove tranše kredita Grčkoj. 

Kako bi se uspjela vratiti na međunarodna tržišta kapitala i počela zaduživati po razumnjivim cijenama grčka vlada mora također znatno proširiti program privatizacije i osigurati bolje prinose na opsežan portfelj imovina, priopćili su prošloga tjedna međunarodni zajmodavci po izvješćima agencije AFP. 

Grčka vlada burno je reagirala na izjave međunarodnih revizora da bi njezin program prodaje državne imovine trebao dosegnuti vrijednost od 50 milijardi eura kako bi smanjila veliki dug. Ta je brojka daleko viša od svega što je vlada dosad nagovještavala. 

'Nemaju pravo najavljivati vladine odluke', kazao je glasnogovornik grčke vlade Georgij Petalotis. 'Odlučili smo da ćemo ciljati na (vrijednost programa od) 50 milijardi eura. Govorimo o korištenju resursa a ne o rasprodaji', naglasio je Petalotis. 

Grčku javnost još su više razljutili konkretni primjeri imovine koju bi Grčka mogla prodati. Tako je predstavnik Europske komisije Servaas Deroose u razgovoru za dnevni list To Vima poticao grčku vladu da 'proda plaže radi razvoja turizma i tržišta turističkih smještajnih kapaciteta'. 

Dnevnik Proto Thema citirao je pak Derooseove riječi da bi Grčka mogla zaraditi pet milijardi eura prodajom nekadašnje atenske zračne luke koja se nalazi na atraktivnom zemljištu na južnoj obali glavnog grada. 

Dodatnih 35 milijardi eura moglo bi se prikupiti prodajom drugog zemljišta u vlasništvu države, te regionalnih zračnih i pomorskih luka, kazao je predstavnik EK. 

Izaslanik misije MMF-a Poul Thomesn također je u izjavi za dnevni list Kathimerini kazao da bi Grčka trebala 'prodavati zemlju, uključujući zemljište na kojem se nalazi nekadašnja zračna luka'. 

Hina